BR1M TAK LULUS TAK PERLU PERGI SSM

Pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) berstatus ‘tidak lulus’ tidak perlu hadir ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk sebarang pengesahan.

SSM dalam kenyataan pada Selasa berkata kegagalan permohonan bantuan itu tidak mempunyai sebarang signifikan terhadap pendaftaran SSM yang dilakukan.

“Di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956, pemilik perniagaan tidak perlu menyerah simpan penyata kewangan di SSM. Oleh itu, tidak timbul sebarang isu bahawa penolakan BR1M berkaitan dengan pendaftaran perniagaan di SSM kerana tiada apa-apa maklumat disalurkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) melainkan perkara itu dimaklumkan sendiri pemohon,” menurut SSM.

Menurut kenyataan itu, pemohon boleh hadir ke mana-mana cawangan LHDN untuk permohonan rayuan sepanjang 3 April sehingga 31 Mei ini atau mendapatkan maklumat di laman portal ebr1m.hasil.gov.my bagi mengelakkan sebarang kekeliruan.

SSM juga percaya LHDN mempunyai pendekatan terbaik serta penjelasan tersendiri dalam mengagihkan BR1M.

“Pengagihan BR1M hanya melibatkan isi rumah berpendapatan RM4,000, RM3,000 dan RM2,000 ke bawah untuk kategori bujang. Sesiapa yang berpendapatan melebihi syarat ditetapkan , tidak layak menerima BR1M meskipun seseorang itu penjawat awam, pekerja swasta, pekerja sendiri termasuk memiliki sijil pendaftaran perniagaan SSM dan syarikat,” kata kenyataan itu.

Sementara itu SSM turut menafikan dakwaan Skim 1Pelajar 1Pendaftaran Perniagaan (1P1P) mengakibatkan kegagalan permohonan BR1M.

1P1P yang diperkenalkan SSM pada 1 Januari lepas, membolehkan pelajar mendaftarkan perniagaan secara percuma untuk menggalakkan mereka terlibat dalam bidang perniagaan secara sah. – BERNAMA

Tags / Kata Kunci:
SSM , BR1M

KREDIT : mstar.com.my

Posted in Berita | Tagged | Leave a comment

SYARAT KELAYAKAN BR1M

SYARAT KELAYAKAN MOHON BR1M, BANTUAN RAKYAT 1 MALAYSIA

  • Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  • Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
  • Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
  • Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah
  • Penerima e-Kasih perlu membuat permohonan BR1M 2017.
    Kemukakan Salinan:

MyKad bagi pemohon
MyKad / MyPR / MyKid / Sijil Lahir / Pasport bagi suami / isteri / tanggungan (jika berkenaan)
Sijil perceraian / sijil kematian pasangan (jika ada) sekiranya pemohon berstatus Ibu / Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda
Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.
Penerima Kad Debit Pelajar TIDAK LAYAK untuk memohon BR1M 2017.

PERMOHONAN BR1M  ONLINE

Posted in Berita | Tagged | Leave a comment

World Quran Hour

World Quran hour

WORLD QURAN HOUR
9 ZULHIJJAH 1437
9 AM

I jam bacaan Al Quran Seluruh Dunia pada 9 Zulhijjah (10 Sept 2016) pada pukul 9 pagi. Jom ngaji bersama saudara kita seluruh dunia.

Ini satu momentum dan gerakan seluruh dunia untuk mengajak umat islam membaca dan memahami quran yang Allah turun melalui nabi Muhamad saw untuk kita.

Jika ayat dari Allah tentu ada hikmah dan rahmatnya. Sebab itu seluruh Dunia berkempen mengajak muslim dan muslimat membaca dan hayati Ayat ayat yang Allah turun untuk manusia.

Mari kita bersama-sama luangkan sedikit masa bagi menyemarakkan kecintaan kita pada Allah SWT..

Jom ajak kawan #duniabacaquran

Jom kongsi dan ajak semua orang baca Quran dan memahami apa rahsia yang Allah turun. Semua ada dalam Al Quran.
#WorldQuranHour
#9Zulhijjah1437
#Quran
#bacaquran
#ingatquran
#ngajiquran

Posted in Agama | Tagged | Leave a comment

WhatsApp Gold Bahaya

 

 

WhatsApp-Gold-version-scam-is-trying-to-trick-WhatsApp-VIRUSWhatsapp Gold adalah applikasi pihak ketiga untuk mencuri mengintai data peribadi pengguna whatsapp. Ini kerja spammer yang perlu kita berwaspada dan jangan klik link yang sedang beredar di media sosial.

Mereka kata dengan memperbaharui ke WhatsApp Gold, pengguna akan boleh melakukan panggilan video, mengirimkan 100 gambar sekaligus, dan menghapus pesan setelah mengirimnya pada pengguna lain.

Rupanya, aplikasi WhatsApp palsu pihak ketiga ini boleh mengundang peringkat berbahaya yang mampu menipu pengguna serta mencuri data dan file peribadi. Awass sahabat semua.

Meski pun begitu, belum jelas berapa banyak orang yang telah menjadi korban. Penelusuran yang dilakukan Telegraph tak menemukan adanya pembaruan WhatsApp Gold di Android maupun iOS.

Adapun link web yang di beri 404 error. Jangan klik sebarang link whatsapp gold atau mana mana link yang anda tidak pasti

Hatj hatj kawan kawan semua, dunia tanpa sempadan mengundang pengintipan dari hp sahaja

 

 

Posted in Panduan | Tagged | Leave a comment

Polis Wanita Turki Berubah Imej

14141601_1512341522141596_3315333028715002359_n-324x160

Polisi wanita di Turki sekarang akan dapat mengenakan jilbab sebagai bahagian dari seragam mereka, menurut sebuah peraturan baru yang diterbitkan hari Sabtu.

Peraturan pemerintah Turki mengeluarkan aturan baru yang akan memungkinkan Polis Wanita (polwan) untuk mengenakan jilbab di bawah topi atau baret dengan warna yang sama seperti seragam dan tanpa pola.

Pada tahun 2013, Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan menetapkan pencabutan larangan jilbab di lembaga layanan sipil Turki sebagai bahagian dari paket demokrasi yang lebih luas.

Tahniah Turki yang bangkit dari kepompong Barat.

 

Posted in Berita | Tagged | Leave a comment

Cara Pasang Sendiri MYTV Dirumah Anda

Pahang MYTV Digital TV Malaysia 2

Anda boleh buat sendiri jika ingin lihat siaran TV digital Malaysia yang sedang di buat ujian.

Apakah MyTv? MYTV menggunakan sistem pemancaran Digital Terrestrial Television (DTT) dengan format DVB-T2. Stesen pemancar dipasang di kawasan tinggi iaitu puncak gunung atau menara tinggi untuk mendapatkan liputan pemancaran maksima dengan menggunakan gelombang Ultra High Frequency

Teknologi pemancaran

MYTV menggunakan teknologi transmisi DTTV yang mana spektrum signal dipancarkan oleh menara telekomunikasi darat seperti menara telekom manakala ASTRO pula menggunakan teknologi penghantaran transmisi melalui Satelit.

Justreru, siaran MYTV tidak akan terganggu oleh elemen-elemen alam seperti hujan, namun MYTV perlu sentiasa bergantung pada stesen pemancar bumi bagi menghantar siarannya.

Dekoder diperlukan di rumah untuk mengubah signal digital tersebut ke TV anda sama seperti Astro yang juga memerlukan dekoder.

Cara mendapatkan siaran MyTv
1. Perlu ada Dekoder bertanda DVB T2
2. Perlu ada antena digital jenis tulang 14E atau 5E atau yang sesuai
3. Kabel antena putih
4. Pasang antena dan arahkan ke pemancar mytv terdekat. Sambung kan kabel putih dari antena ke dekoder dvb t2
5. Pasang juga kabel HDMI dari dekoder dvb t2 ke TV LCD atau jenis biasa
6. Bila semua sedia on suis dekoder. Guna remote dan tekan menu. Setkan CH45 untuk mytv malaysia. Atau 666mhz
7. Adjust antena supaya signal quality melebihi 85% _ 95% kualiti gambar terbaik jika dapat 100%. Jika tak dapat 85% Signal kawasan anda belum baik lagi atau terhalang.
8. Bila dapat signal keluar menu di remote anda dan terus menonton MyTv

full-hd-1080p-dvb-t2-s2-combo-digital-video-broadcasting-satellite-receiver-set-up-box-h-264-mpeg-2-4-compatible-with-dvb-s-dvb-t-supports-biss-key-for-tv-hdtv-3669-6434843-3-webp-product

DECOCERRR
Syarikat yang mengendalikan MyTv

PUNCAK Semangat Sdn Bhd (PSSB), antara syarikat milik tokoh korporat Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary memenangi kontrak untuk mengendalikan dan menguruskan infrastruktur bagi perkhidmatan Penyiaran Televisyen Digital Terestrial (DTTB) di Malaysia.

Kontrak dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada 22 April 2012 itu adalah bagi membina dan menguruskan infrastruktur digital DTTB bagi penyiar bebas-ke-udara (FTA) di seluruh negara.

“Infrastruktur DTTB akan membolehkan penyiar FTA berhijrah ke platform digital sepenuhnya bagi menyiarkan lebih banyak saluran televisyen dan radio dan juga menyediakan perkhidmatan tambahan seperti panduan program elektronik, perkhidmatan jadual maklumat, data yang berkaitan program, sistem pengurusan pelanggan, dan audio pelbagai bahasa,”

Siaran Ujian MyTv

Buat masa sekarang ujian DTT sedang berjalan. Saya di rumah hanya boleh tengok 10 chanel tv1, tv2, tv3, ntv7, tv8, tvi, tv hijrah, Bernama atau BNC, Enjoy tv, tv9

Kualiti tempat saya ok. Saya di perlis. Gambar terang terutama tv hijrah yang ada HD

Posted in Berita | Tagged , , | Leave a comment

Dua perkara Rahsia Yahudi untuk bangsanya berjaya

muda1

Dua perkara yang kita  tidak fikir untuk kelangsungan bangsa sendiri atau kaum keluarga sendiri dalam meneruskan hidup generasi akan datang.

Dua benda penting yang kebanyakkan orang yahudi buat untuk menjamin masa depan keluarga serta kaumnya ialah :

1- Bisnes (boleh di warisi)

Bina satu perniagaan yang boleh diwarisi kaum keluarga sendiri.  Ini yang jarang di buat.  Memang ada tapi tak banyak.  Ini konsep yang perlu kita tiru

2- Insuran untuk waris

Yahudi kata, insuran sangat penting, kami tak akan tinggalkan waris dalam keadaan susah tanpa tali bergantung, paling rendah plan insuran yang diambil berjumlah 1 juta dolar. Sebab itu hampir tiada kaum kami yang miskin.

Sangat teruja, hebat perancangan mereka, sedangkan kita kaum muslim yang ramai jumlahnya tak dapat menguasai ekonomi dunia!

Di luar sana juga masih ramai yang berkira-kira untuk membeli insuran perlindungan keluarga, kalau kereta kita sanggup insuran kan beribu ringgit, takkan untuk perlindungan keluarga tak sanggup belanja rm150 sebulan?

Saya bukan agen insuran mahupun takaful, tetapi saya tidak suka bila ada orang mempertikaikan kenapa perlu beli insuran dan menganggap insuran suatu pembaziran.

Bagi saya apa yang kaum Yahudi buat adalah yang terbaik, perancangannya sangat tersusun. Mereka hidup bermuafakat bangunkan bisnes. Kita jauh sekali untuk bermuafakat, jual goreng pisang pun sampai sihir menyihir.

Pening aku lihat melayu?!!

  • Walaupun mereka bangsa yahudi, Tapi tak salahkan untuk kita ambil yang positif?
Posted in Panduan | Leave a comment

Myanmar DiGegar Gempa Satu Peringatan Atas Kekejaman

Myanmar dilanda gempa bumi.  Media tak banyak lapur hal ini.  Kita harap menjadi peringatan buat penjenayah kemanusiaan yang kejam terhadap muslim Rohingha

Earthquake#
Many of Burmese Buddhist Historical and Cultural building were damaged by Earthquake today.The details news has not been reported yet
.
Photos from Eleven Media and Facebook

 

Gambar gempa

FB_IMG_1472086792104

FB_IMG_1472086809373FB_IMG_1472086809373FB_IMG_1472086843089FB_IMG_1472086847528FB_IMG_1472086832259

FB_IMG_1472086838485FB_IMG_1472086862487

Posted in Berita | Leave a comment