Budaya Pergaulan Bebas Punca Maksiat Dikalangan Remaja

Apa yang boleh saya katakan di sini ialah masalah sosial sekarang ini semakin parah. Terutama sekali di kalangan remaja, belia dan muda mudi negara ini. Semua kaum hadapi masalah yang sama. Setiap hari media sibuk melaporkan kes dadah, rempit, pergaulan bebas, seks bebas, buang bayi, bunuh bayi dan sebagainya. Tetapi bagi saya pergaulan bebas dan salah pilih kawan adalah punca utama, bertambahnya masalah sosial dan jenayah di kalangan remaja.

Mungkin gambar di bawah akan memberi gambaran kepada punca masalah sosial dan jenayah di kalangan remaja;


Punca utama ialah BUDAYA PERGAULAN BEBAS di kalangan muda mudi dan remaja. Salah siapa semua ini.

Banyak sebab pergaulan bebas  jadi begitu merebak:

1. Apabila penekanan agama tidak di ajar sejak kecil oleh ibubapa atau penjaganya

2. Longgarnya pihak kerajaan mendidik  masyarakat. Mereka tidak fokus kepada masalah ini sejak awal dengan memperkenalkan dasar yang lebih keagamaan ke arah  mendidik masyarakat. Pemimpin negara banyak fokus kepada ekonomi dan politik. Berdiri sahaja di pentas mereka akan cakap pembangunan yang mereka buat. Jarang sekali saya dengar PM atau TPM cakap, soal sembahyang anak-anak muda Islam negara ini.

3. Terlalu ramai ibubapa dan anak-anak muda yang tak sembahyang.

4. Tarikan kuat media luar dan TV dalam Malaysia dan Luar, dalam program budaya bebas adalah antara punca merebaknya budaya pergaulan bebas.

Itu sebahagian punca utama.

Kalau kita lihat sekarang ini pergaulan bebas sudah menjadi budaya dalam masyarakat kita. Kenapa kita agungkan budaya ini. Ibu bapa dah tak kisah anak dara dia kawan dengan jantan mana pun.

Memang parah isu ini, kalau kita masih begini sampai bila masalah tak akan selesai. Cadangan kerajaan perbagai tetapi masalah semakin meningkat. Kes buang bayi semakin meningkat, pelacuran meningkat, tempat maksiat meningkat, minum arak meningkat, dadah meningkat. Apa sudah jadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*