Senarai Susu Formula Yang Diluluskan KK

Sila bincang, atau kongsi pengalaman anda, susu apa yang anda beri pada bayi anda, apa tindakbalasnya, sembelit tak, bayi anda suka tak? sila kongsi dengan memberi komen di bawah:

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, jenis susu formula

Mead Johnson
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand,
United States and
Europe)

  1. Enfalac A+
  2. Enfalac Routine Infant Formula
  3. Enfapro A+
  4. Enfapro Routine Follow Up Formula
  5. Enfagrow A+ Vanilla
  6. Enfagrow A+ Original
  7. Enfagrow A+ Honey
  8. Enfakid A+ Original
  9. Enfakid A+ Honey
  10. Sustagen Junior Honey
  11. Sustagen Junior Vanilla
  12. Sustagen Junior Chocolate
  13. Sustagen Kid Honey
  14. Sustagen Kid Vanilla
  15. Sustagen Kid Chocolate
  16. Sustagen School Honey
  17. Sustagen School Vanilla
  18. Sustagen School Chocolate
  19. Enfamama A+ Chocolate
  20. Enfamama A+ Vanilla
  21. Enfalac A+ AR
  22. Enfalac A+ HA
  23. Prosobee
  24. Enfalac LF
  25. Enfalac A+ Premature Powder

Dumex
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)

  1. Mamex Gold Step 1
  2. Dulac Infant Formula
  3. Bebelac Step 1
  4. Mamex Gold Step 2
  5. Dupro Follow Up Formula
  6. Bebelac Step 2
  7. Mamil Gold Step 3
  8. Mamil Gold Step 4
  9. Dugro 1 Plus
  10. Dugro 3 Plus
  11. Dugro 6 Plus
  12. Bebelac Kid Step 3
  13. Bebelac Kid Step 4
  14. Bebelac FL
  15. Bebelac EC
  16. Mamex LF
  17. Nutrakids Cereals
  18. Mamil Mama

Nestle
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and
Europe)

  1. Nestle Yogurt Drinks
  2. Nestle Bliss Zero Fat Yogurt Drink
  3. Nestle Premium Fruit Yogurt
  4. Nestle Natural Yogurt
  5. Yoco range
  6. Nespray Instant
  7. Everyday Instant filled milk powder
  8. Nestle Omega Acticol
  9. Nespray Cergas
  10. Nesvita
  11. High Cal Non Fat
  12. Nespray 1+ Original
  13. Nespray 1+ Honey
  14. Nespray 3+ Original
  15. Nespray 3+ Honey
  16. Nespray 5+
  17. Neslac 1+ Original
  18. Neslac 1+ Honey
  19. Neslac 3+ Original
  20. Neslac 3+ Honey
  21. Milo range of products
  22. Kit Kat range of products
  23. Nestle Potong
  24. red bean
  25. Nestle Milky Bar and Crunch
  26. Mat Kool range of products
  27. Nestle Tropicana Lime/Vanilla
  28. Nestle Crunch
  29. Nestle Original Lime/Vanilla
  30. Sundae cup KFC Vanilla
  31. Nestle Sundae Cup Vanilla
  32. KFC dessert orange sherbet
  33. Nestle range of ice cream
  34. Favorita range of products
  35. Nestle Drumstick range of products
  36. Maggi fixes and Maggi
  37. soup containing milk
  38. Nestle Full Cream Milk, Low Fat Milk
  39. Omega UHT
  40. Nesvita UHT
  41. Nesquik UHT
  42. Nespray UHT
  43. Nesvita Hi Cal UHT
  44. Nescafe 3 in 1
  45. Nescafe Mocha Freeze
  46. Nestle Prebio 1 (infant cereals with milk)
  47. Nestle Teh Tarik
  48. Nescafe Body Partners
  49. Nestum Sarapan BerkhasiatNestum Cereals 3 in 1
  50. Nesvita 3 in 1
  51. Nestle Cereals (premium infant cereals)
  52. Nescafe range of can drink products
  53. Cap Junjung sweetened beverage creamer
  54. Ideal Full Cream Evaporated Milk
  55. Carnation Evaporated Creamer

Fonterra Brands
(Milk ingredient sourced New Zealand)

  1. Anlene Gold Milk Powder
  2. Anlene Regular milk powder
  3. (plain/chocolate)
  4. Fernleaf Kuat milk powder
  5. Fernleaf Instant milk powder
  6. Anmum Materna milk powder
  7. Anmum Lacta milk powder
  8. Anlene Concentrate UHT
  9. Anlene Yogurt
  10. Fernleaf Calciyum yogurt
  11. Fernleaf full cream milk powder
  12. Fernleaf growing up milk powder 1+
  13. Fernleaf growing up milk powder 3+
  14. Anmum growing up milk powder 1+
  15. Anmum growing up milk powder 3+Anmum Infacare infant formula
  16. Anmum Infacare follow on formula
  17. Chesdale slice cheese
  18. Anchor butter
  19. Anchor cream cheese
  20. Anchor mozzarella cheese
  21. Anchor Colby Cheddar blend shred
  22. Anchor processed cheddar cheese
  23. Anchor whipping cream (UHT)
  24. Anchor culinary cream (UHT)
  25. Anchor full cream milk powder
  26. Kilang Makanan Mamee (Milk ingredient sourced from Australia)
  27. Nutrigen Cultured Milk
  28. Nutrigen IQ3 Cultured Milk
  29. Nutrigen Liteyo Yogurt Drink
  30. Nutrigen Liteyo Stirred Yogurt

Dutch Lady
(Milk ingredient sourced from Australia, Thailand, Indonesia and
Netherlands)

  1. Frisolac 1 Gold
  2. Frisolac 2 GoldDutch Lady UHT
  3. Frisolac Comfort
  4. Completa Brand
  5. Yes! Tutti Fruiti
  6. Yes! Grape
  7. Yes! Strawberry
  8. Yes! Orange
  9. Dutch Lady 2
  10. Ace Canning Corporation (Milk ingredient sourced from New Zealand)
  11. Drinho Rose Bandung
  12. Dutch Mill
  13. Nugrow

Maestro Swiss Food Sdn Bhd
(Milk ingredient not sourced from China)

  1. Vico
  2. Vochelle
  3. Darry’s
  4. Wyeth Malaysia
  5. (Milk ingredient not sourced from China) SMA

S26

  1. S26 Gold
  2. Nursoy
  3. Promil
  4. Promil Gold
  5. Progress
  6. Progress Gold
  7. Promise
  8. Promise Gold
  9. Wyeth Mama
  10. Enercal Plus
  11. S26 LBWS26 HMF

Malaysia Milk Sdn Bhd / Cotra Enterprise Sdn Bhd
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)

  1. Vitagen cultured milk drink
  2. Marigold HL Milk
  3. Marigold Pasturised Milk
  4. Marigold UHT Milk
  5. Marigold Cream yogurt
  6. Marigold Yogurt drink
  7. Marigold sweetened condensed filled milk
  8. Marigold sweetened creamer (from Singapore)
  9. Vitagen Collagen cultured milk drink
  10. Marigold sweetened creamer
  11. Marigold evaporated filled milk
  12. Marigold evaporated creamer

GlaxoSmithKline
(Milk ingredient sourced from UK, Ireland, Australia and New Zealand)

  1. Horlicks Malt Food Drink
  2. Horlicks Malties
  3. Horlicks 3 in 1
  4. Horlicks Instant cereal drink

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/23/nation/20080923192631
&sec=nation

About admin

Nama saya Fauzi Ahmad, Pemilik blog ini dan laman web cpintrass.com. Blog ini dibina 2008 dan memaparkan perbagai isu. Anda boleh kongsi pendapat dan komen anda. nota ------- IKLAN YANG DI KELUAR ADALAH SECARA AUTO OLEH PIHAK GOOGLE SAYA TIADA KAWALAN TERHADAP ISU DAN GAMBAR TERSEBUT FAUZI AHMAD Admin Terima kasih kepada pelawat blog ini dan pelanggan produk saya.
This entry was posted in bayi and tagged , . Bookmark the permalink.

49 Responses to Senarai Susu Formula Yang Diluluskan KK

  1. slamet says:

    Terima kasih untuk artikelnya. Bagi saya merk nggak masalah, yang penting anak cocok dan tidak ada efek samping setelah minum susu.

  2. farida says:

    Anak sy minum susu kambing hi goat sejak umur 10 bln sbb susu bdn smakin kurang.. Setgh peket utk 180 ml air.. Ok xde cirit n sembelit, kulit pon cantik.. Masalah nye ramai tegur ank sy makin kurus, sy fikir mungkin lasak.. Skng da 14 bln.. MIL suh beri susu formula plak.. Husband pon beria sbb akhir2 ank sy krap batuk selsema dan sy pula bru pregnent blk awal bln nih.. Anu suggestion?

  3. faizal says:

    Anak sy umur 5 bln.baru lahir dulu bg frisolac tp sbabkn skit mate plak dan cirit..doktor suggest isomil.alhamdulilah ok Dan kulit pun cantik.tp sensitif snang ruam dan tumbuh2 merah di bdn dan kepala.Dah bawa jmp pakar kulit dan tukar susu tp still tak ok..skrg try enfalac tp tetap sama..sape2 Bole cadangkan susu yg sesuai tak?pning2…

  4. lyna mt zin says:

    ank sy umur 1.5bln,sy bg minum susu tepung krn berkeje…skrg cirit birit,sblm ni sy bg susu dutch lady madu123 x brak…bese 2 kali shr je,,,tkr k sustagen 1 kotak lps tu sy tkr blek k susu ducth lady langkh 2 berak sje dh 1 mingu…dlm 1 hr 5 kali berak air….susu apa sesuai unk ank sy yg x ada ksn untk kulit dn pembesaran dia

  5. amylia says:

    saya nak tanya…susu apa yg rasanya seakan susu ibu?saya bekerja,pas tu ank saya tak mau minum susu formula, dah 5 susu saya bg..ducth lady,anmum,s26,lactogen n susu kambing…smua dia xmau…

    • mizfira says:

      salam puan..saye ade terbaca kt salah satu blog yg dah pun membuat sedikit kajian..susu yg hampir sama kandingamnue dgn susu ibu adalah susu karihome.ia sesuai terutama bg bayi bawah 1thn.menurut blog tu juga,setakat yg die da wat reseach,hanya susu itu je sesuai tok bwh 1y.saye baru mencuba susu tu.xberani nk bg pape feedback lg..

    • mia says:

      Try susu nan…rasa nya mcm susu ibu..my baby 3 bln..mula dia minum frisolac..ok la..baby x muntah susu..tp bdn x mo naik..da tu try s26…baby kuat muntah n smbelit..smpai 3 hari baru yak2..now dia minum nan..alhmdullh..dia suka sgt.n di kuat minum n hari2 dua yak2

  6. zai says:

    salam nak taula ank sy bru masuk 5 bulan so skrg nie die mula kna cirit…. nak tau bby mmg kna cirit disbbkan susu ke?.. ank sy mnum susu anmum…. dri lahir lg.. punca cirit sbb x sesuai dgn anmun ke ?

  7. aisyah says:

    salam sy nk tnya boleh x nak tukar susu formula kepada horlicks untuk anak sy yg ber umur 1y6m?

    • Fauzi Ahmad says:

      susu formula rumusan khas untuk baby, horliks adalah minuman harian kanak2 dan dewasa, tak sama fungsinya,
      1 thn 6 bln tu kira boleh mkn makanan dah, bg pendapat sy boleh minum, tapi susu baby lebih utama

  8. fara says:

    my baby ad prob vomit milk after feeding,i da refer dgn pakar,then the doc sggest i utk ambl anti reflux formula milk,so,brand ap yg ssuai dgn my baby..my baby 5month skg,i da try anmum msa umo my baby 2month but dy pnya BO keras then i tkar ke bebelac but skg mybaby BO 2day skli..so i arap som1 bole sgest ap brand susu yg ssuai utk my baby..

  9. Mamamia says:

    masa lahir ank sy minum snow shingga 4 bln dia sembelit, then tukar frisolac smpai sethn lbh cirit birit plk…, then tukar anmum smpai sekrng 2 thn 10 bln… baru2 nie sembelit tp kdg2 da berlarutn sehingga 2 bln so nak tukar susu apa plk ye… pening2…

  10. shida says:

    anak saya baru 1 bln. saya bagi susu anmum dia sembelit dan ruam di badan. susu apa yg sesuai untuk baby saya

  11. jovena says:

    anak saya da 3 bulan..skrg minum susu anmum..skrg najis anak saya bertukar warna menjadi hitam…adakah ia berpunca dari pengambilan susu anmum tu ya…risau sangat tgk anak saya mcm tu…

  12. ieda says:

    apakah ssusu yang sesuai tu bayi yg cirit..setakat ni saya dh tkr 7 jenis susu tuk anak saya. semuanye cirit kecuali isomil jd sembelit plak. ank saya skrg berumur 10 bln..saya stop breastfeed mase umur die 7 bln coz saya pregnant..lepas tu saya try bg susu formula than smpai skrg die cirit. saya pernah guna dumex,lactogen,dutch lady,s26,snow,isomil, anmum. nurse ckp ank saya alah susu lembu..tp minum susu soya sembelit plk..huhu..

  13. defa alia says:

    ada sapa sapa leh jawab dak ,lactogen ok ka,,risau ni ,anak minum susu tu, baru 4 bulan ,,

    • sfa209 says:

      Lactogen ok saja. Abang saya bagi anak dia minum susu tu dari lahir sampai la ni, umur 1 tahun, elok je pon. Selagi baby u tak ada apa2 alahan atau masalah, selagi tu boleh la bagi dia minum..

  14. salfarina says:

    assalamualaikum. anak saya 4 org umur 8bln, 20bln, 3thn n 4 thn. masa anak sorang n dua saya beri enfalac A+ dan enfagrow- memang ok, xde masalah. masuk anak ketiga, susu pun semakin mahal saya beri enfalac A+ utk bawah 1thn dan sustagen jr utk kakak n abgnya. x de masalah. skrg anak ke4 dan saya pun dah berhenti kerja sbb nak jaga anak. budget agak tinggi, skrg saya beri enfapro, sustagen jr dan sustagen kid- itupun saya spend rm150 seminggu. saya rasa nak tukar lah susu yg lebih murah sbb 600 susu sebulan bagi saya sgt mahal. pernah cuba tukar ke anmum 2X, dua2 kali pun mereka cirit birit so saya switch back to sustagen. jadi klu ada sesiapa ada cadangan susu apa yg baik, tolong kongsi ye. tq

  15. nurul says:

    anak saya umur 9 1/2 bulan minum susu anmum sejak umur dia sebulan lebih..lahir minum premature milk..sebab susu badan x byk..baby x pandai suck..bila umur sebulan baru susu byk…saya mix dgn anmum bila berat bdan mencecah 3.2 kg…mostly saya bf my baby..just 1-2 bottles anmum sampai umur 7 bulan…umur 7 bulan saya dah masuk kampus balik di KL, anak di kg…saya masih teruskan penyusuan susu ibu..every 2 weeks saya akan pulang ke kelantan bwk balik EBM…my baby minum EBM via botol..she refused to direct df..as long as she can drin EBM alhamdulillah…i never give her EBM dari lahir sampai umur 7 bulan…perkembangan berat badan amat memberangsangkan…
    lahir berat 2,1 kg..sebulan – 2.45 kg, 2 bulan – 3.8 kg, 4 bulan – 4.8 kg, 5 bulan – 5.7 kg, 6 bulan – 6.3 kg, 7 bulan -6.9 kg, 8 bulan 7.3 kg, 9 bulan 8.4 kg…

  16. lien says:

    anak sy masa susu badan saya campurkan dengan susu isomil semua ok jer cuma bibir baby selalu kering, jd saya tukar ke enfalac, alhamdulillah ok, lps tu tukar ke enfapro pon ok, dah cukup setahun sy tukar ke enfagrow tp najis dia terlalu keras walaupon susu tu dah dicairkan, samapi menangis² kalau nak membuang tu, sy try tukar ke sustagen, alhamdulillah anak sy dah sng nak buang air besar dan makin berselera nak minum susu

  17. LIN says:

    ANK SY MINUM ANMUM RUMUSAN SUSULAN,UMUR DIE BR 9 BULAN…OK JER…CUMER DADA BABY DEDAR…TAPI SETAHU SY ANMUM NI MANIS SIKIT…INGAT NK TUKAR…TP X TAU NK TUKAR SUSU APER…SESIAPA BOLEH BA CDGN

  18. Linda says:

    saya linda,anak saya baru 4bln minum susu sustagen junior cream vanila n susu tue serasi gn die yg susah nak mkn n ssh nk berak…tp skrg alhamdullilah pemakanan die n pembuangan najis pn da ok..tp mslah sy skrg nih susu sustagen cream vanila nih..xder yg 1.6kg or dlm tin ker?? bkn ape,, setiap bln sy nk cr susu nie msti da abis… alahaiii lps pd tue sy lau dpt jer peluang msti bli susu nih 1.3kg 5 o 6 kotak sekali buat stokk tkt xder,t x minum susu plak sikecik.

  19. she says:

    just nak share..anak sya dari kecil minum isomil….tp tak sesuai najis keras.tukar pulak pada anmum..lg la tak sesuai..habis naik ruam panas..pas pada tu sy bagi dia minum mamex gold…alhamdulillah sekarang hari-hari dia lawas…masalah kembung pn dah tak ada..

  20. intan says:

    anak saya dari baby minum susu enfalac A+ or enfalac biasa..then umur 6 bulan tukar susu enfapro A+ or enfapro biasa.sekarang ni lepas masuk setahun anak saya minum enfagrow A+ VANILLA,HONEY…setakat ni Alhamdullilah dia serasi.. masalah kembung perut tu biasala. dah tanya doktor, susu bukan masalah utama. tetapi dari segi jenis pemakanannya yang kita kena jaga.kalau kurang minum air masak, memang akan sembelit. dan banyakkan juga makan makanan yang berserat.supaya baby tak sembelit.ini untuk baby yang 6bulan ke atas lah..bagi yang bawah, susu ibulah yang terbaik..Saya memang tak akan tukar ke mana2 produk susu yang lain.selain dari mead johnson enfa kerana kandungan DHA nya yang tinggi. saya dah lihat banyak produk, DHA nya agak kurang..ini baik untuk perkembangan minda anak.

    • lina says:

      saya pun mcm tu gak,dari enfalac A+ pramatang sampai la enfagrow A+vanila,pas tu ada la skali cuba nak tukar beli la sustagen vanila nak murah ckit,tpi susu tu macam manis ckit…habis 1 kotak pas tu balik asal enfagrow A+ vanila sampai sekarang.susu enfa ni mmg bt baby tak banyak ragam,tak mudah demam n selsema…..

  21. ren says:

    anak saya minum snow sejak lahir hiingga la dia berumur 1 tahun.Anak ini sangat aktif,jarang demam dan selesema.cuma najis dia berwarna hijau kegelapan.Apakah susu mempengaruhi warna najis.Adakah ini normal atau sebaliknya…

    • mimi says:

      anak sy pun sama..mgkin snow menyebabkan najis warna hijau gelap…tp Alhamdulillah cht. Pakar kanak2 kata warna najis apa pun xpa…

      • izura says:

        anak angkat saya sekarang 4 bulan. memang bagi minum snow dan najis nya hijau gelap dan bau agak busuk smpi suami tak tahan bau dia. hehe..
        pastu, sy campur dengan lactogen sebab masa dia 2-3 bulan selalu sgt nangis sebab badan cepat berpeluh. walaupun campur2 minum lactogen, berak kencing dia semua ok je. cuma najis dia dh campur2 hijau gelap + kuning2.
        mungkin susu snow tu agak panas. tapi nurse kat klinik desa bagitau tak boleh campur2 susu formula mcm tu. cuma sekarang ni, saya plan nak tukar susu lain. mana yg ok ye? sustagen ok ke?

      • nurul says:

        yup..masa saya jadi baby sitter utk adik bongsu yg baru lahir…minum susu snow…mmg najis dia mcm hitam pekat…mcm kita amik tablet zink..mcm tulah warna najis..anak saya 9 1/2 bulan, minum susu anmum…mmg najis sama dgn adik saya minum snow masa kecil..Dr yg suggest bagi anmum..high protein..good for baby low birth weight, sya x tukar susu sebab my baby ok je dgn anmum..asal x muntah..anmum mmg x de gula tambahan…kadang2x najis anak saya warna kuning, saya still bekalkan anak dgn EBM..siang bykkan EBM, malam or nak pi jalan2x je my mum bg anmum..anak di kelantan…saya full time study di KL

  22. sumi says:

    anak saya baru 10 bulan saya nak bagi dia minum susu everyday kepada anak saya, blh dia minum susu everyday?

  23. ema says:

    Ank saya sekarang dh 6bulan,dulu dia minum susu anmum,tp kerap deman dan sembelit…lepas tu saya tukar susu dulac,tp tak ada perubahan juga…tetap sama sembelit…saya ingat nak tukar kepada mamex gold…okey ke mamex gold??siapa-siapa yang pernah mengalami masalah sama macam saya,tolong bantu saya….

  24. aya says:

    ank sy minum susu lactogen3, tp xde dlm senarai yg diberi.. Mcmana yer? So far, ank sy xde sbrg masalah minum susu ni..
    Ank sy minum susu ni dr kecik sapai skrg. Dr lactogen1, lactogen2 hingga lah latogen3. Jd sy nk tahu susu yg ank sy minum ni diluluskan ke x sbnrnyer.??

    • Fauzi Ahmad says:

      Alhamdulilah puan, moga sihat anak anak puan, bagaimana ibu yang lain, harap sihat juga baby nya

      • lyna mt zin says:

        dc ank sy cirit birit kt satu minggu..dlm satu hr 5 kli berak sblm sy tkr kn susu duth lady madu123 k duthd lady langkh 2 …sesuai x susu dugro kalu nk tkr kpd ank sy yg berumur 1.5bln…ank sy bdn dh susut…k hspital sy dh bwkk

  25. kisnie says:

    sy bagi bby sy mnum dulac…so far ok..xde maslh pn..sjk lhr dia suka mnum susu tu…smpai la skrg bby dh nak msuk 4 bln…still mnum dulac…bby pn sht….

  26. ILAH says:

    ank saya skrg umr 4 bln. skrg minum susu anmum yg utk 0-6 bln tp sembelit….saya sudah cairkan susu tersebut tp masih sama…..tlg cadangkan susu yg sesuai…..

    • Fauzi Ahmad says:

      susu ibu terbaik, tapi anak saya dulu minum enfalac, ok la tak sembelit.

      • ieda says:

        anak saya juga minum anmum tapi dia tak berapa suka..mungkin susu tu tak sdp..jadi dia tak berapa nak minum susu tu..tolong cadang kan susu apa..ank saya ni dia mcm suka minum manis..minum anmum ni pun dia berak cirit2?

    • she says:

      ilah cuba try guna susu mamex gold…anak senang lawas…sebab dalam susu 2 dia ada tulis anak senang lawas…

  27. azie says:

    rozie, masalah baby kite sama…. cuma susu & umur diorg je berbeza. baby sy bru masuk 2 bln. bg susu snow, masalah nya ruam bintik2 merah kt muke & kembung 24 jam…. x berani nk tukar susu lg… tlg la kalo ade sesape yg berpengalaman sama mcm kami bg panduan. susu ape utk baby yg alahan mcm ni.

    • Syela says:

      bintik2 merah kat muka tu panggil ruam susu, ini disebabkan semasa kita menyusu badan, susu tu mungkin mengalir sedikit ke pipi bayi tersebut. kalau kembung 24 jam tu biasanya kami gunakan water gripe untuk bayi tu.ada dijual kat farmasi. Syukur, ia berkesan..:)

  28. artikel yang menarik. sekedar info bahwa kami menyediakan buku2 ilmu pendidikan sebagai bahan referensi kuliah dan skripsi. dengan harga mahasiswa
    terima kasih.
    salam

  29. Rozie says:

    anak saya (baby girl) baru nakmasuk 4 bulan (1/9 nanti)bulan pertama lahir saya berikan enfalac a+, ok, tapi mengalami ruam yag agak teruk juga di muka tak henti-henti, doktor nasihat tukar ke Isomil, bila tukar isomil, lain pula, ruam hilang tapi sembelit, sekarang nie baru cuba enfalac a+ ha, semua ok…tapi kuat kembung pulak…aduhhh pening kepala ne,,tolomg la kalau ada yg bole menolong…saya kalau bole nak maintan susu enfalac a+, kalau anak sesuai alhamdulillah

    • ct says:

      salam rozie..just nak share, anak saya skrg da 10 bulan 15 hari..alahan pada susu lembu jugak..dari umur 3 bulan saya bagi minum susu enfalac a+ HA (pas bagi minum enfalac a+-naik merah2 satu badan tak sampai 5 minit pas bagi minum)..dalam masa sebulan memang asyik kembung perut..nangis jer..memang kena bnyk sabar..tp alhamdulillah pastu ok jer anak saya nimun susu tu..cuma sedikit pening bila anak nak masuk setahun..sbb enfalac a+ HA tu untuk samapai umur setahun jer..hmmm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>