Informasi, Panduan

Bagaimana memulakan perniagaan online

bagaimana nak mula bisnes online

Saya dahulu, memulakan perniagaan ini dengan menggunakan laman web percuma seperti geocities dan blogspot. Kini saya mengambil keputusan untuk membeli domain sendiri dengan harga RM150.00 setahun. Pada awal dahulu saya tak tahu membina laman web sendiri.

Untuk itu saya membeli banyak buku dan juga membeli perbagai ebook secara online. Saya belajar peringkat demi peringkat seperti bahasa html dan frontpage. Saya cuba membuat laman web dan saya upload page saya ke server. Pada mulanya tak menjadi dan terpaksa tanya kawan-kawan. Akhirnya saya berjaya buat laman web dan blog sendiri menggunakan domain saya sendiri.

Bila ada domain sendiri kita boleh kawal dan edit sendiri. Kita mempunyai identiti sendiri dan pembeli hormat pada perniagaan kita. Domain saya ialah seperti berikut:

http://cpintrass.com , menjual produk kesihatan, domain saya kedua ialah http://digitalproduk.com menjual produk digital dan ebook. Produk ebook mudah dijual kerana kita menghantarnya melalui email. Dalam laman web kedua saya http://diriandajutawan.com anda akan diajar bagaimana memulakan perniagaan internet dan membuat laman web sendiri. Mempunyai manual dalam bahasa Malaysia dan mudah di fahami. Harganya juga murah.

Perniagaan Internet Untuk Anda Yang Tiada Modal dan produk

  1. Promosi dan pasarkan produk orang lain secara affiliate, anda akan terima komisen
  2. Jadi usahawan blog dan promosi poduk orang lain dan penguklanan Nuffnang dan adsense
  3. Jual produk orang secara dropship

Ilmu yang perlu anda ada.

  1. Ilmu bina blog free
  2. Ilmu bina blog . web pada domain sendiri
  3. Ilmu pemasaran, teknikal seo, pengiklanan
  4. Ilmu sistem bayaran
  5. Ilmu pemasaran facebook
  6. Ilmu produk yang nak jual

Untuk jadi pro anda kena belajar dari buku, ebook, kursus dan sebagainya, Tempat rujukan dan pertanyaan saya ialah di www.wangcyber.com . Sini ramai rakan yang telah berjaya. macam perniagaan internet di forum ini

Perancangan saya seterusnya ialah mengiklankan produk saya dalam Berita Harian dan laman web yang banyak hit seperti malaysiakini.com, harakahdaily dan sebagainya. Dengan menhebahkan laman web kita, baru orang tahu dan barangan kita juga akan di ketahui ramai.

Sila rujuk http://digitalproduk.com

22 Comments

  1. Salam Saudara,
    Di sini saya ingin mengetahui bagaimana cara untuk memulakan perniagaan internet. Saya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu affiliate dan sebagainye dalam erti kata lain saya ni budak baru nak belajar.

    1. nak mula bisnes
      1. kena tanya nak jual apa, apa produknya
      2. kena ada web atau blog
      3. affiliate ialah sistem lantik agen online utk promosi produk kita

      masuk wangcyber.com forum ini banyak ajar bisnes online

  2. saya dah join affiliate tapi tak tahu nak mula mcm mana.saya ikut arahan yang di beri tapi saya tak tahu bagaimana nak upload ke web yang kita pilih

  3. salam saudara, saya ingin sekali untuk buat blog macam saudara nei. saya ada domain (www.tentangkita.org). tapi saya dah explore semua blog, tapi x dapat. kalau boleh buat pon, konsep dia sama dengan blog biasa (yang tak payah bayar). so, kalau boleh saya nk minta tunjuk ajar saudara untuk ajar saya bagaimana untuk membuat blog macam saudara nei.

    1. Banyak syarikat di Malaysia yg menyediakan perkhidmatan tersebut. Antaranya http://www.nwtkl.com, sempoihosting.com dan sebagainya. Anda perlu pilih nama domain dan bayar amount tertentu pada syarikat berkenaan dan mereka akan setup domain anda tersebut

  4. Cara nak trace, lihat email yg saya terima. Sema nama, jumlah, kemudian saya buka akaun maybank saya secara online. Si dalam transaction pada hari berkenaan ada tercatik jumlah masuk.

    Tarikh transaction, masa dan jumlah mesti sama dengan butir emel yg pelanggan hantar.

    Kalau guna maybank2u saya cadangkan pelanggan copy butiran pada maybank mereka dan paste dalam borang pengesahan saya.

    Harap maklum

    Fauzi ahmad
    admin

  5. Saya nak tau mcm mana tuan trace bayaran2 dr kastemer online contohnya bayaran ke maybank2u,cimbcliks, credit card or cash deposit ke akaun bank tuan?

    1. kalau Maybank

      saya boleh login ke akaun maybank saya, lihat transaction today

      kena buka akaun maybank dan minta setup perbankan internet, begitu juga cimb, kena buka bank net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons