Otak Manusia Dan Keajaibannya

otak manusia yang ajaib, ciptaan Allah maha Agong, Kebesaran AllahKita semua mempunyai 10 hingga 15 billion neuron di dalam otak? Jumlah yg sebegini banyak melebihi dua kali ganda seluruh penduduk dunia. Jika dikumpulkan semua otak, ciptaan yg pernah diciptakan oleh manusia sejak dulu lagi hingga kini tidaklah mencapai nisbah yg sepatutnya. Memanglah, kerana jumlah neuron tidak melambangkan kecerdikan seseorang tetapi rangkaian yg menghubungkan antara neuron dengan neuron atau dipanggil sinaps(synapses) itulah yg menentukan tahap kecerdasan tersebut. Namun, meskipun jumlah sinaps yg biasa dalam otak manusia berjumlah sekitar 10 trilion(10,000,000,000,000), tidak semuanya terguna dengan baik kerana kurangnya pengetahuan tentang peranan imaginasi merealitikan impian-impian. Dan tahukah anda, 25,000 neuron hanyalah sebesar hujung sebatang jarum.

Mewujudkan imaginasi adalah salah satu daripada peranan otak dalam aktiviti berfikir. Imaginasi yg telah wujud akan melalui beberapa lagi proses internal yg akan menggerakkan anggota-anggota manusia yg lain untuk merealitikan impian-impian yg telah digambarkan itu.

Berat otak lebih kurang 1.5kg iaitu 1/40 drpd berat badan. Ia terbahagi kepada 3 bahagian iaitu otak neocortex, otak mammalian dan otak reptilian.

Pulsa saraf di dalam badan manusia bergerak dengan kelajuan 0.5m sesaat ke 100m sesaat(Heimler & Lockard). Ia kemudian bersambung dengan cabang saraf yg disebut axon dan dendrite. Cabang saraf axon ini akan memancarkan denyutan atau pulsa elektrik untuk memberi isyarat kepada dendrite supaya otak dapat berfungsi.

Otak neocortex terbahagi kepada 2 cerebrum iaitu otak kiri dan otak kanan. Otak kiri dikenali sebagai otak logic manakala otak kanan otak artistic.

Neuron mengandungi bahan sel yg saling bersambung di antara satu sama lain untuk melakukan denyutan saraf dan melakukan proses membuat maklumat di antara satu neuron dengan neuron yg lain.

Dr. Roger Sperry dari Institut Teknologi California pada tahun 1965 telah memberi teori otak kiri dan otak kanan yg dipercayai dan digunakan hingga kini. Dr. Roger Sperry dan Dr. Paul Maclean mendapati manusia hanya menggunakan 10% drpd potensi otak, 90% lg sentiasa menanti untuk dikembangkan.

Fungsi Otak Kanan-Kreatif (Creative)

– Sintesis
– Analogi(membentuk kefahaman sesuatu konsep secara mengaitkan dengan cirri yg serupa)
– Ruang
– Intuitif(kebolehan mengetahui sesuatu dengan tidak melalui proses berfikir yg biasa/mengikut gerak hati)
– Holistik(kebolehan memahami idea secara keseluruhan)
– Bentuk / Corak / Pola / Lukisan / Rentak / Muzik / Imej / Visual / Gambar
– Imaginasi
– Kreativiti (kebolehan menyusun idea-idea dengan cara baru dan imaginative)
– Global
– Interaktif
– Gerakan / tarian
– Melihat perhubungan dan keseluruhan
– Amalan
– Serentak (kebolehan memproses lebih drpd satu jenis aktiviti minda dalam satu masa)
– Visi
– Perkongsian / Kerohanian
– Bunyi semula jadi
– Emosi(perasaan)
– Konkrit

Fungsi Otak Kiri-Logik(Logic/Numerical)

– Bahasa / Lisan
– Terancang dan berstruktur
– Bukan gerakan
– Pengiraan
– Penulisan
– Melihat Bahagian-bahagian
– Teori
– Mengawal perasaan
– Analisis
– Simbolik
– Abstrak
– Sekuens (turutan)
– Rasional
– Digital
– Logik
– Fakta
– Terperinci
– Perancangan
– Prosedur
– Ulangan
– Pengelolaan
– Lelurus (linear)”

Itulah kekuasaan Allah dalam ciptaan manusia.

Anda boleh aktifkan otak anda dan rangsang kreativitinya dengan pemakanan dan nutrien sihat, permainan berfikir, aktiviti minda dan percambahan minda, rekacipta inovasi, dan perbagai jenis aktiviti sihat dan positif.

Paling penting dalam membentuk minda sihat ialah FIKIRAN POSITIF , THINK POSITIVE

lokasi 2

About admin

Nama saya Fauzi Ahmad, Pemilik blog ini dan laman web cpintrass.com. Blog ini dibina 2008 dan memaparkan perbagai isu. Anda boleh kongsi pendapat dan komen anda. nota ------- IKLAN YANG DI KELUAR ADALAH SECARA AUTO OLEH PIHAK GOOGLE SAYA TIADA KAWALAN TERHADAP ISU DAN GAMBAR TERSEBUT FAUZI AHMAD Admin Terima kasih kepada pelawat blog ini dan pelanggan produk saya.
[shareaholic app="share_buttons" id="11152297"]
This entry was posted in Informasi and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Otak Manusia Dan Keajaibannya

 1. awiefie says:

  boleh kongsi dalam FB tak…

 2. awiefie says:

  Hebatnya kuasa allah…

 3. ashi-kien says:

  I need to share this in my blog!

 4. Kiki rizki says:

  Luar biasa skali otak manusia !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*