Enfalac A+ susu formula untuk bayi



enfalacSaya baru dapat anak, jadi tengah cari pendapat dari kawan-kawan dan search dalam internet. Seorang kawan bernama Razin mempunyai 3 orang anak, memberitahu ia menggunakan susu Enfalac A+ untuk ke tiga-tiga anaknya, setakat ini tiada masalah. Jadi saya akan menggunakan susu ini juga. Harga mahal sikit antara 68 hingga 72.00. Harga itu untuk dalam tin. Tapi saya dapat tahu harga dalam kotak (lihat gambar) cuma RM55.00.

Kemudian saya cari sumber lain mengenai susu ini, lihat bawah maklumat yang saya dapat:

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) — Mead Johnson Nutritionals memberi jaminan kepada para pengguna di Malaysia, Singapura dan Brunei bahawa syarikat itu tidak menggunakan tenusu atau protein yang mengandungi ramuan mentah dari China di tapak kilangnya. Katanya ujian yang dijalankan ke atas produknya menunjukkan tiada kesan pencemaran melamin. “Mead Johnson menjamin kepada para ibu bapa bahawa produk kami terus selamat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. Mead Johnson berkata ini disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia yang memberikan kelulusan dengan menerbitkan satu senarai yang memaparkan 25 produk sebagai selamat bagi penggunaan. Produk itu termasuk Enfalac A+, Enfagrow A+Vanilla, Sustagen Junior Honey dan Enfalac LF. Mead Johnson berkata ia mengeluarkan berjuta-juta tin dan kotak produk setiap tahun menggunakan standard kualiti tertinggi. “Produk kami tertakluk kepada pelbagai pemeriksaan kawalan mutu semasa dan selepas pengeluaran bagi memastikan kualiti dan keselamatan,” katanya. — BERNAMA
Kandungan enfalac
http://www.mims.com.my/Page.aspx?menuid=mng&Name=Enfalac+A%2b+AR+powd
tidak tercemar
http://www.sapp.org.my/misc/news/safe_dairy.htm
Enfalac Halal
http://e-halal.hdcglobal.com/aduan_siar_c.php?id=239&a=U
pengalaman
http://www.farasaila.com/blog/2008/12/susu-terbaik-utk-baby/

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) — Mead Johnson Nutritionals memberi jaminan kepada para pengguna di Malaysia, Singapura dan Brunei bahawa syarikat itu tidak menggunakan tenusu atau protein yang mengandungi ramuan mentah dari China di tapak kilangnya. Katanya ujian yang dijalankan ke atas produknya menunjukkan tiada kesan pencemaran melamin. “Mead Johnson menjamin kepada para ibu bapa bahawa produk kami terus selamat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. Mead Johnson berkata ini disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia yang memberikan kelulusan dengan menerbitkan satu senarai yang memaparkan 25 produk sebagai selamat bagi penggunaan. Produk itu termasuk Enfalac A+, Enfagrow A+Vanilla, Sustagen Junior Honey dan Enfalac LF. Mead Johnson berkata ia mengeluarkan berjuta-juta tin dan kotak produk setiap tahun menggunakan standard kualiti tertinggi. “Produk kami tertakluk kepada pelbagai pemeriksaan kawalan mutu semasa dan selepas pengeluaran bagi memastikan kualiti dan keselamatan,” katanya. — BERNAMA

Kandungan enfalac

http://www.mims.com.my/Page.aspx?menuid=mng&Name=Enfalac+A%2b+AR+powd

tidak tercemar

http://www.sapp.org.my/misc/news/safe_dairy.htm

Enfalac Halal

http://e-halal.hdcglobal.com/aduan_siar_c.php?id=239&a=U

pengalaman orang lain pula, lihat laman kawan kita ni,

http://www.farasaila.com/blog/2008/12/susu-terbaik-utk-baby/

So boleh juga, sesuai untuk anak sembelit dan lambat membesar.

Selepas mencuba susu Nan Pro, kemudian dumex pro saya beri anak saya enfalac A+, Alhamdulillah sembelit anak saya dah tiada, sebelum ni dia memang menanggis dan menolak kaki kedepan meronta sakit ketika berak. Najis keras. Selepas minum enfalac najisnya ok. Kemudian saya amal petua ini untuk anak saya.
Petua anak sembelit

1. Kurangkan dos susu tersebut, jika 2 sudu, kurang kepada 1
2. Amalkan kayuh basikal, pegang kaki anak dan goyang perlahan-lahan macam kayuh basikal, buat beberapa minit, dan berhenti,  selang 20 minit atau 30 minit cuba 1 kali lagi dan rehat. Ramai yang cuba petua ini berjaya.
Atau
3. Kemudian anda boleh perah limau sunkist ambil air 1 sudu dan beri pada bayi yang sembelit, doktor pun cakap bagi tu,
Jika sembelit berlanjutan, jumpa doktor, mungkin ada masalah lain.
Susu formula yang di luluskan, klik sini
—————

lokasi 2

About admin

Nama saya Fauzi Ahmad, Pemilik blog ini dan laman web cpintrass.com. Blog ini dibina 2008 dan memaparkan perbagai isu. Anda boleh kongsi pendapat dan komen anda. nota ------- IKLAN YANG DI KELUAR ADALAH SECARA AUTO OLEH PIHAK GOOGLE SAYA TIADA KAWALAN TERHADAP ISU DAN GAMBAR TERSEBUT FAUZI AHMAD Admin Terima kasih kepada pelawat blog ini dan pelanggan produk saya.
[shareaholic app="share_buttons" id="11152297"]
This entry was posted in bayi, panduan kesihatan and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

196 Responses to Enfalac A+ susu formula untuk bayi

  1. Meena says:

    anak saya dh masuk 4 bln. still berat dia dlm 5.1kg aje. i rasa anak i kurang berat badan bila dibandingkan dgn anak kawan2 saya. skrg anak saya minum susu frisolac gold. sejak kebelakangan ni mata anak saya bertahi. kerap sgt. so i nak tukar susu dan nak cuna susu enfalac a+. i duk cari ada tak sesiapa yg jual dgn harga borong. kalau ada sila hubungi saya.

  2. pon says:

    sejak lahir anak saya minum isomil sampai umur setahun 3 bulan.. skg ni minum enfagrow.. skg ni anak saya umur setahun lapan bulan.. cerdik.. akan sujud bila kita ckp Allahuakbar.. akan mengira 1 sampai 10 (in english) bila naik tangga atau nampak jam dinding.. akan sapu muka dgn tangan bila habis baca doa.. akan meluru utk bersalam bile kita abis sembahyang.. akan ckp “mamam” bila nampak logo KFC/ McD/ A&w/ nasi kandar pelita… akan kata TESCO (pelat) bila nampak signbord tesco.. akan meluru ke depan tv bila nampak iklan untuk semua susu brand ABBORT dan MEAD JONSON.. akan ckp “WHO SHE/ HE” bile ada org yg x kenal dtg umah.. SUSU ISOMIL MMG BAGUS UTK OTAK BAYI.. X CAYE CUBA UTK ANAK ANDA.. start bg dari awal ok.. x silap harga semasa dah dekat RM70.00 setin (900g)..

  3. sylvia says:

    baby sy da start enfalac A+.. tetapi masi jg mengalami kembung perut dan sembelit… cara dan masa pemberian susu jg teratur..

  4. Rozie says:

    baby saya baru nak masuk 4 bulan (1/9 nanti), baru lahir kami berikan enfalac a+ , ok, cuma masalah ekzema (ruam kat muka) so doktor suruh tukar isomil, ruam ok tapi sembelit pulak, recently doktor suruh tukar ke enfalac a+ with HA (baru tukar hari ahad lepas). masalahnye dalam 3 hari nie asyik kembung aje…aoihhhh pening saya..tolonggg la kalau ada sapa2 yang senasib tapi dah ada improvement…

  5. baizura says:

    blh tlong bg pndapt dlm shari brapa x baby yg bumur sbulan blh myusu botol..baby sy kuat myusu smpai kdang2 x smpai sjam mnangis nk susu n smpai muak keluar.

  6. baizura says:

    ada x jual susu enfalac A+ kt psran dlm tin bsar..ssh la nk cri

  7. rahman says:

    saye baru saja dapat mlahirkan anak 3+4..bli mhal2 tp tak pe.tapi ENFALAC A+ dekat mane boleh saya dapat kan susu dlm kotak..itu..

  8. ibu says:

    enfalac a+ lebih banyak khasiatnye compare to enfalac biasa..

  9. suha says:

    anak saya skrg umo 6 bln.. menggunakan enfalac A+ sejak baby saya mula minum susu formula pd usia 4 bln..
    B.O baby saya sgt lawas dan xde masalah perut kembung.. cuma skr saya pening sbb baby saya takmau menyusu.. sgt susah nak bg dia susu,, dia sihat. tidak demam, batuk atau selsema. tiada pula tanda2 nak tumbuh gigi.. susu satu hal, makan pun susah,, habis terbuang shj setiap kali bancuh susu dan nestum.. runsing saya dibuatnya,,
    mtk tlg sesiapa yg pernah alami mslh spt saya,, sila kongsi dgn saya, bagaimana menangani mslh ni.. plss.. terima kasih,,

  10. Azah Norhashim says:

    Anak saya memang minum susu enfalac A+ .. tiada masalah .. kelihatan mmg cergas dan cerdik .. saya akui .. tp .. sy susah hati anak sy tidak kelihatan tembam seperti bayi2 lain seusianya.. sekarang bayi saya berumur 5 bulan dan berat badannya baru mencecah 6.2 kg shj.. sedangkan masa lahir..beratnya 3.5 kg .. ada sesiapa boleh bantu..

  11. iena says:

    apa beza enfalec A+ dan enfalec sahaja untuk (rumusan bayi)

    keduanya ok ker?
    sekrg sy pakai enfalec A+ tapi klu yg enfalec shj dia murh sikit..huhuuh

  12. nida says:

    ade sesape tau x pembekal susu enfalac A+ yg murah?

  13. ika says:

    anak saya umur 2 thn mulai bayi pake nutrilon royal tp baru2 ni kok sembelit kalo bab nangis trus saya ganti chilkid msh tetap,skrg saya coba lactogen sebenere pengen susu yg mahal tp kwalitasnya bagus g buat sembelit.susu apa ya yang sesuai?///

  14. saka says:

    my baby sejak lahir minum enfalacA+ ,alhamdullilah dia sihat walaufiat.dan makin cerdik..walau pun harga agak mahal,tp demi anak,sanggup beli

  15. mama nia says:

    Alhamdulillah akhirnya sy temui susu yg sesuai tuk bby .dia membuang pun senang tiada lg sembelit n kembung..

  16. Zai says:

    Ada sesiapa tahu susu brand apa boleh tambah badan dan pertumbuhan yang bagus. anak saya minum enfalac A+, memang baik, anak no.2 lagi cerdik dari pertama morinaga, yg kecil cerdik tapi pramatang berat dan pertumbuhan lambat. Tukar ke predisure dia tak minum sangat, sikit sangat. Sapa anak yang berat badan tinggi, tembam, harap beritahu anak you minum susu apa, yang tinggi kalori.

    • mama dhizha says:

      sy bkn nk kempen susu ni,tp mmg ank prtama sy minum susu ni.mase bayi mmg tembam,dan bdn dia sihat.alhamdulillah,dia jg jrg sembelit..skang dia dh 3thn dan minum enfagrow,mmg bukan nk puji tp dia cerdas,cerdik & cepat ingt ape yg diajar.kwn2 sy yg ank dorg minum susu ni pn mempunyai pengalaman yg same..selamat mencuba.

      • mama dhizha says:

        zai,cubela enfa pramatang utk anak yg pramatang tu…ank ke2 sy minum tu selang seli dgn bf cos dia lahir pramatang.

    • aida says:

      zai…u can try mamex gold…my bby lahir 3.14kg…at 2months 4.7kg….at 3months 6.3kg….

  17. mama nia says:

    salam..ank saya bru 25 hari..sya bingung ank saya sukar buang air besar n sembelit,n kdg2 kembung..mslhnya sya dh tukar mcm2 susu..skang dia minum susu isomil..mcm 2 jugak x de perubahan..dh pening.nk bf dia x maw,..bebal semacam…so mcmm mana..wat pgtahuan ank sya g6pd sesuai x sy berikan susu enfalac A+ nie ek…plsss help me….

    • Fauzi Ahmad says:

      Susu ibu terbaik, ramai rakan sini kata susu ini ok, saya bukan nak kempen susu ni, cuba dulu. kadang terlalu kerap tukar susu pun masalah juga, jika nak tukar susu, kurang dos perlahan lahan susu sebelum ini dan sabar, kemudian perlahan lahan ambil yang baru. sebab perut kanak-kanak masih belum selesa buat perubahan mendadak. Doa pada Allah agar anak sihat. Kawan kawan lain sila bantu kakak Mama Nia.

    • mama dhizha says:

      hi,anak sy bayi pramatang & br abes pantang.setau saya anak yg susah buang air besar ni,milk intake dia kurang.yg terbaik mmg berikan susu badan cos plg lawas.tp kalo tak dpt, beri susu formula ikut sukatan & waktu yg teratur.insyaallah,bile bayi tu cukup susu,dia akan lawas & senang buang air besar..sekiranye masih bermasalah,lebih baik minta nasihat doctor..

    • mamaboy says:

      dlu anak saya pn sembelit jugak
      tp doktor sarankan guna susu novalac khas untuk sembelit
      susu ni ada dijual di farmasi

  18. siti says:

    saya nk tnya baby umur 7bln boleh minum tak enfalac a+”’enfalac yang mane satu;;confius la”’sekarang baby saya 7bln sembelit minum dumex

  19. Linda Shukor says:

    anak saya berusia 40 hari. Anak saya menyusu badan dan minum susu formula. anak saya juga mengalami masalah sembelit. biasanya 3,4 hari baru buang air besar. saya dah cuba 3 jenis susu formula tapi tetap sama. Selepas ni saya nak cuba bagi susu enfalac ni. Mudahan dapat mengatasi masalah sembelit baby saya ni.

  20. farah says:

    nak tny sket..susu enfalac A+ sama ke dgn enfamil A+?confius

  21. Eunice says:

    请问那里可以得到你们的sample 奶粉呢?

  22. Iela says:

    Alhamdulillah..start lahir bb i minum susu enfalac A+..skung dh umo 4bln..bb start lahir xpnh kembong perut..xsembelit..aktif n abis pantang..bb dh pndai m’ngagah..bbeza dgn si kakak ms kcik..susu nie bgs sgt..br2 nie i borong 3tin beso n 2kotak..hehe..

    • NORIDA says:

      Saya pun sokong, yang mana susu enfalac a+ bagus sangat…anak saya sekarang aktif sangat…tak kisah kalau mahal asalkan anak saya tak sakit nak teran masa berak..sebelum ni bg lactogen…kesian tengok dia teran sekuat ati..sejak sy tukar susu anak saya tak sakit nak teran dan saya berpuas ati sangat dengan susu enfalac ni..bb saya dah masuk 4 bulan, dah pandai meniarap n sekarang mcm cuba2 nak merangkak…happy sangat dengan improvement dia…

      • Linda Shukor says:

        anak saya baru berusia 40 hari. Mengalami masalah sembelit juga. Kadang tu sampai 4 hari baru buang air besar. Saya menyusu badan dan campur juga dengan susu formula. Setakat dah 3 jenis susu formula saya cuba tapi tak berhasil juga. Lepas ni saya nak cuba pula susu enfalac A + ni lah. Mana lah tahu boleh mengatasi masalah ini.

  23. lyna says:

    lyna ada BB umur 10 bln
    dia mudah selsema n batuk..skarg nie baru baik dr demam tp still selsema n batuk…da mcm ubt mkn tp still x baik lg..lyna skrg nie bg ank minum susu dutch lady..adakah di sebabkan susu yang menyebbkan dia mudah mndpat selsema n batuk berkahak..Pls advise

    • NORIDA says:

      hai lyna, susah nak cakap kalau susu penyebab anak kurang sihat..depend dengan keserasian anak thadap susu..susu ibu adalah terbaik..mungkin susu yg lyna bagi tu tak sesuai dengan bb lyna..orang cakap panas..kenapa tak cuba enfalac a+…saya br je tukar.alhamdulillah anak saya sekarang takda masalah kesihatan..tak kembung perut dan senang teran masa berak…

  24. aida says:

    my boy sket je BF sbb mmg x dpt produce susu dgn byk even dah cuba mcm2 petua…mmg stick with mamex gold…3mnths minggu pertama da meniarap…now 4mnths minggu terakhir dah start move ke depan n blakang,angkat punggung pun tinggi…insyaallah x lama lagi boleh mrangkak kot…2months ++ dah stat tergelak2…skang mulut dia asyik membebel je…bila baca buku cerita dpn dia, his respond mmg bagus…ape yg i tunjuk, mata dia akan follow…so far, alhamduliillah d berikan rezeki yg baik…namun susu bukan lah jaminan utk kepintaran ank semata2..lebihkan stimulasi dgn sentuhan,berborak,membaca,bergurau dsbgnye….

  25. zEtty says:

    Hye,
    I br deliver 07/02/11 hri 2..bby boy.. I bg my bby fully breast milk..Now when i’m start working,I perah susu bnyk2 untk stok my bby kt Nursery..But i don’t know why tbe2 susu bdan I jd mkin kurg n mkin kurg ble I kje….my bby now xckup susu..So, skg I nga survey susu formula terbaik for my bby..tp I msih nk truskn susu ibu..I thnk nk bg my bby Enfalac..tp I tkt xssuai dgn dye..cz k’bnykkan info I bce,susu Enfa terbaik..cpe2 kt cni yg ley bg thu I hrge2 terkini susu Enfalac ni??plz help me…

    • NORIDA says:

      saya pun ada masalah macam zetty..susu kurang…skrg saya bagi enfalac a+ sebab saya bekerja n tak dapat bagi susu kat anak…saya tpaksa cari susu tbaik utk anak saya..so sy pilih enfalac a+…alhamdulillah anak ok dan semakin aktif..3 bulan dah pandai meniarap dan sekarang masok 4 bulan dah nak merangkak…minum susu ni anak saya tiada masalah kembung perut lagi.

  26. Rinda says:

    Saya sangat berminat dgn susu enfalac a+ nie, tapi saya ingin mencari pengedar susu ini dgn harga yang lbh murah di pasaran, ada kah sesiapa yang mengetahui ada nya pengedar di sekitar kawasan kota kinabaku, sabah. saya inginkan dalam masa terdekat nie kerana saya bakal bersalin dalam 2 bulan lg. (0109306509).

  27. Ummi Adhaa says:

    in fact saya juga sedang tercari2 susu formula utk bb saya yg sdg berusia 5 bln skrg stlh mencuba pelbagai jenama yg ada di pasaran. nmpknya terpaksa consume isomil still as bb mmg cerewet dgn rasa susu except our BF. kriteria utama mestilah produk muslim yet sedikit hampa sbb xde 1 pun utk bb bwh setahun. anyway, mgkn rakan2 yg ada anak 1 tahun ke atas boleh cuba produk ni sbg alternatif… http://koleksi-produk-islam.blogspot.com/ or http://ilham4u.com/v1/?page_id=98 maaf saya x dpt komisyen pun sekadar mahu berkongsi info & jadikan produk muslim sebagai pilihan pertama ye x? ; )

    • admin says:

      Perkongsian bijak dan manafaat. Anak saya 1 tahun 10 bulan minum susu 5X DHA, apa nama dah lupa..

      • aisya says:

        baby sy 4bulan…sy br sahaja memberi dia susu enfalec A+….nmpk okay…..walaupun susu nie agak mahal..tp sy dan suami nk berikan yg terbaik utk baby kami…..

        • Fauzi Ahmad says:

          Mungkin rakan lain guna susu lain, boleh kongsi cerita. anak saya 1 tahun 10 bulan minum Dutch Lady 123. nampak ok ada 5x DHA.

          • dilla says:

            Ramai parent yg tak faham pasal DHA..kalau boleh lagi tinggi DHA tu lagi bagus.actually mmg betul tp teknik pemasaran syarikat skg pandai memanipulasikn pengguna dengan letak 4/5kaliganda DHA.kalau dlm susu tu ada 4xDHA ke 5xDHA ke.

            Sebenarnya bukan kuantiti DHA yg dimaksudkan.kebanyakkan susu mempunyai kuantiti DHA yg lebih kurang sama.boleh check label dan buat perbandingan sendiri.yg sebenarnya ia menunjukkan perbandingan formula susu lama dgn formula baru.cthnya (diulangi cth shj…dialu2kan utk mengkaji) dutch lady formula sblm ni dlm 100gm hidangan ada 6g DHA dan formula baru dlm 100gm hidangan ada 30g DHA= 5xDHA (yg mana kebanyakan susu di pasaran mempunyai purata kuantiti DHA yg lebih kurang sama) jadilah pengguna bijak!

            p/s: selain DHA byk lagi khasiat penting lain utk pbesaran anak yg kuat dan sihat tp kita selalu tlepas pandang yg lain bila fokus pada satu shj..

        • afiqa says:

          hi,
          i ada susu enfalc a+ nk let go..200gm only rm14.(1 carton 12 pack)..kat luar 200gm rm17..email afiqaqistina@gmail.com

  28. ALIA says:

    bb sy dr lhr gune produk ni.alhamdllah xda masalah makin cerdik lg adala…syukur.

  29. suhana ahmad says:

    alhmdullilah..ank sy skrg minum susu enfagrow(vanilla). sblm ni annum..da lama bcadang nk tukar susu tp xbrani takut anak xsesuai.sy try bli yg dlm kotak dulu, try then die terus nak…xde pn susah nk habiskan..berak pn ok.
    tp bg pendapat saya la, biala kte bhabis skt utk anak supaya anak kite mjd seorg yang cerdik,cergas.cube bayang kan kalau ank kte xsihat, xcergas nk tgl pergi kerje pn xsenang hati.bkn pe kdg2 ade sesetgh parent, nk bkira..bkira bkn sbb pe nk bli kn ank multivitamin or supplement lain 2 xyh la pk sgt..utk anak ape salahnyekn??

  30. Fiza Hasan says:

    salam.. Baby saya pun menyusu Enfalac dan BF.. dari umur sebulan until now 4 month.. berak pun takde masalah. baby saya boleh meniarap usia 3 bulan.. skrg dah boleh mengagah , suka sy berckp, selalu menegur… senyum.. makin aktif.. sentiasa mahu berdiri ajak bersembang.. Alhamdulillah.. Ape2 pun breastfeed yang baik untuk bayi sehingga 6 bulan..

  31. qaseh suri says:

    salam. alhamdulillah, baby sulung sy mmg sy bg enfalac a+ dr 2bln smpila skrg baby sy dh berusia 2thn 2bln,mnum enfagrow a+. susu ni mmg bgus, klu nk compare anak sy dgn baby seusianye,mmg bnyk bezanye. baby sy lbh cpt bljr n sng ingt pe kte ajar. mmg biasa klu baby de mslh buang air besar,sy amalkn setiap ari beri baby sy mnum vitagen n bnyk mkn buah2n. alhamdulillah, baby sy sht walafiat n mbsr dgn sht.

  32. mama lutfil says:

    sy mcm nk try enfalac A+ nie utk baby sy..paling kecik berape gram ek..n berape harganyer..

  33. Widayarahanie Musli says:

    Saya cuba susukan anak dengan susu badan semasa pantang sepenuhnya, memang anak pertama kna kuning sb mulanya susu badan tak byk kmdian cuba susu kambing dan enfalac A+ seterusnyadi samping susu ibu kami teruskan dengan enfagrow A+ hingga kini. Begitu juga halnya dengan anak kedua.Alhamdulillah, kedua-dua anak kami sihat walafiat .

  34. mama iman says:

    akk ipar dh try enfalac A+ Nie..die ckp bagus and suggest kt sy srh try..iman skrg most to BF tp skdg2 cmpr jgk ngan susu formular..skrg nie gune duth lady jer..tp dh bc dr pandangan dlm nie rsnye mmg nk tukar susu iman la..biarla mahal skit tp kesihatan iman t`jamin..hopefully enfalac A+ sesuaila ngan iman.

  35. YUHAINI says:

    SAYA ADA BB UMUR 23 HARI.MINUM FRISOLAC GOLD.NAMPAK OK TAPI KEBELAKANGAN NI BB SELALU BERTAHI DIMATA.SAYA TRY SURVEY DLM INTERNET.BARU NAK TRY ESOK ENFALAC A+ NI.HARAP OK

  36. hajar says:

    bb saya baru masuk 2 bulan…sekarang bb saya minum snow..alhamdulillah dia tiada masalah sembelit dn berat badannyer pun bertambah ke 5.5 dr 2.42 sewaktu lahir.. cuma rasa macam nak tukar susu enfalac A+ je… ok tak?

  37. miza says:

    nak tnye,now babe i dh 5 bulan,so sesuai x if next month tukar dr enfalac a ke enfapro a?

  38. hairi says:

    MUMY EMIR….ank sy dulu muntah2 jga tp masa tu doc ckp sbb ada ‘hernia’ tp lepas operation ank sy still muntah2, mcm2 susu dah try, so lastly ada kwn suggest pegi klinik pakar dkt seri kembangan then doc tu suggest pki susu rumusan khas AR (anti reflux) so sy try Enfalac AR, alhamdulillah pastu ank sy ansur2 da kurang muntah n skrng da xde…skrng nak tuka utk pki Enfalac A+ pula…

  39. Itha says:

    My baby boy 7 mths+ now. Saya bagi Enfalac A+ sejak dia lahir kerana susu ini bagus utk brain development. Tapi berat badan dia tak naik sgt. Setiap bulan dia hanya naik 300g. Walaupun saya nampak dia agak cerdik tetapi meniarap hanya pada bulan ke 7. Sejak kebelakangan ini dia kurang pulak minum susu. Dia hanya minum 2 ounce setiap 6-7 jam sekali. Ini meruncingkan saya dan baru 1 minggu saya menukar susu kpd Mamex Gold kerana dengar kata susu ini manis berbanding Enfalac A+ dan boleh menambah berat badan baby.

    So far 2-3 hari ini dia mula minum 2 ounce setiap 4 jam sekali. Adakah Mamex Gold ini sama fungsinya dgn Enfalac A+? Sememangnya saya ingin baby saya minum Enfalac A+ kerana ramai yg comment susu tersebut bagus sgt for baby jadi sihat dan cerdik. Sedih! Pls advise.

    • intan says:

      itha…
      jgn riso.. anak intan dari lahir smpai skunk ni minum susu mamex gold tu..
      alhamdulillah, intan tgk perkembangan dia ok.. 4mth ++ dah meniarap..
      n paling ketara bila bagi susu ni intan tgk tulang dia kuat.. mmg kuat n aktif.. pencernaan dia pun ok sangat2.. berak ok, x pernah sembelit.. anak intan pun boleh kata tak pernah kene kembung..
      alhamdulillah.. ;-)

    • aida says:

      mmg stick with mamex gold…3mnths minggu pertama da meniarap…now 4mnths minggu terakhir dah start move ke depan n blakang,angkat punggung pun tinggi…insyaallah x lama lagi boleh mrangkak kot…2months ++ dah stat tergelak2…skang mulut dia asyik membebel je…bila baca buku cerita dpn dia, his respond mmg bagus…ape yg i tunjuk, mata dia akan follow…so far, alhamduliillah d berikan rezeki yg baik…namun susu bukan lah jaminan utk kepintaran ank semata2..lebihkan stimulasi dgn sentuhan,berborak,membaca,bergurau dsbgnye….

      • aida says:

        my boy birth at 3.14kg…at age 2mnths his weight 6.3kg…agak risau jgk but doc say ok..nt dah stat meniarap akan slow la weight growth dia..since my baby sgt aktif, his weight skang 8kg..seems ok utk baby 5months.

  40. mama dayana says:

    Salam Semua,

    Saya ada anak berumur 11 bulan sekarang, plan saya nk tukar susu Isomil kepada susu lain, cuma saya xtau nk tukar susu ape.ank saya xde alergic lembu, tpi saya still bagi susu Isomil..ada sapa2 yang ada idea susu ape yg sesuai untuk anak saya. Dia aktif+sihat and dia punyer IQ tinggi..mudah ikut perbuatan atau perkataan yg kitrg sebut.

  41. Dapatkan tips berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu badan ibu. Kurangkan kerisauan masalah memilih susu tepung..:
    http://tanyafarmasi.blogspot.com/2011/02/bayi-menguak.html

  42. Abby81 says:

    Saya ada baby umur 1 bulan 2 minggu..dah 3 hari berak keras…guna susu lactogen..nak cadang tukar gi ENFALAC..kesian tgk baby nangis meneran nak berak…harap2 ok lepas tukar susu ni…

  43. Miranda says:

    Kandungan susu formula banyak dibesar-besarkan untuk meningkatkan penjualan, namun perlu diperhatikan juga bahwa ada efek samping/alergi yang dapat muncul akibat kandungan proten susu sapi.

  44. Mage says:

    salam…
    Apakah jenis susu tepung yang sesuai bagi bayi 1-6 bulan..??
    Sy sekarang ni menggunakan Enfalac 1 jenis dwiserat…
    Adakah susu ini sesuai untuk tumbesaran bayi?
    Apakah bezanya Enfalac dwiserat dengan Enfalac A++ ?

  45. yan says:

    Slm,, smua,,,,,, smua susu ada kelebihan tersendiri, sy pun byak mencuba pelbagai jenis susu untuk anak ,, krn kerap muntah2,, sekarang anak sy minum isomel,,,skrang dh ok,,, pandangan sy, kita sbgai ibu bapa perlu mencari susu yang terbaik untk anak kita dengan mencuba,,,bukan semata-mata ckap orng shj, lain org lain rasa,,, ksimpulannya yang penting susu yang dibeli mestilah elok untuk anak dn yang paling penting HALAL,,, wasalam

  46. fazyda says:

    salam….skrg saya ssh hati sgt,kesian bile tgok ank buang air besar,slalu nangis.kdang2 saya kne sumbat ubat nak bg buang air besar,,1st deliver sy bg nan pro1 + BF…BF 1bln je,pas2 dah x nak..bile umr nk msuk 8bln saya tukar nan pro2….pas 2 start la sembelit…dlm mse yg sama pegi jupe doctor,bg ubt lembut najis x ok jugak,,saya tukar pulak susu anmum langkah2,,,still tak ade perubahan……tp ank saya sangat aktif,,,selera makan pun ok….

  47. Alia1221 says:

    Hai LINA, susu pramatang adalah susu untuk baby yang lahir tak cukup bulan manakala susu rumusan khas adalah susu untuk baby yang lahir cukup bulan tapi mengalami masalah seperti sembelit, cirit birit atau kerap muntah. Biasanya susu rumusan khas ni hanya boleh diambil setelah menerima nasihat dari Doktor…

  48. Alia1221 says:

    Hai MUMY EMIR, saya pernah dengar pasal baby yang kerap muntah lepas minum susu.. sebelum ni saya pernah call Mead Johnson pasal my baby punya problem. secara tak sengaja diaorang ada bagitau yang enfalacA+ ada susu khusus untuk baby yang selalu muntah2. tak silap saya dia ada tin kecik tulisan warna merah. saya pernah tengok kat kedai barangan baby kat Bangi. Kalau nak tau lebih lanjut bole call trus MEAD JOHNSON ni.. no tel ada kat tin susu. bagus tau dia orang ni. Diaorang bole bagi kita nasihat…. try la call…………

  49. liza says:

    slm mntk pendpt semua…ank sy br nk masuk umur 1 thn 15.3 ni…tp sy dh start bg susu enfgrow A+ yg 1 tahun punye…start smlm…nk tnye sape2 yg berpglmn tntg penukaran susu baby ni…blh ke umur blm cukup 1 tahun tp dh bg susu umur 1 tahun??? bkn ape saje nk try awal dlm ms lg sbln lbh ni..sblm ni dia minum enfalac A+….ad kesan pape x pd bby…sbb lg sebln lbh je dia dh nk msuk umur 1 tahunkan…

  50. ila says:

    guna susu mamex gold untuk sembelit ok gak

  51. ita says:

    sya melahirkan bby pada bulan oct 2010. bby lahir x cukp bulan. 2 buln memang bf cmpur susu s26. tpi bby mcm ada kahak. pastu tukr dumex. 17.01.2011 pergi cek. misi ckp berat bby ok cuma msh dlm line kuning. brt bby 3 bulan = 4.25 kg je. bby minum dumex ada kahak juga. perlukh bby sya minum susu untuk bayi khas pramatang mcm bby cikgu ira?? bby lahir 1.83 kg je. smpai bila perlu bby pramatang minum susu khas pramatang punya??

  52. ibumaryamdanyla says:

    a’kum,pe kaba mama2 n papa2 skalian?lama x kongsi cerita,bby kta dh nk masuk setahun 8 feb ni,kta rs enfalac a+ ni mmg bgus,tp nk tny pd pgluar,awt hrga mhai sgt?klu kurgkn hrg mesti byk lg pmbli hehehe…………..

  53. jue says:

    Enfagrow A++ sebenarnya untuk bayi yg berumur brape bulan samapi brape bulan….selepas itu patut ditukat dengan susu ape???

  54. elain lim says:

    anak i baru 4 bulan tapi dia tak mau minum susu, boleh hantar sample kasi i.

  55. lina says:

    Saya ingin minta pendapat org ramai apa beza susu pramatang dan rumusan bayi khas??? bole ke bayi yg lain kurang matang minum susu rumusan khas bayi yg lahir normal???

  56. ema says:

    salam 1 Malaysia…nak minta pendapat apa beza antara susu enfalac wif omega 3 and 6 vs enfalac A+..confuse la…thanks..

  57. ema says:

    salam 1 Malaysia…nak minta pendapat apa beza antara susu enfalac and enfalac A+..confuse la…thanks..

  58. aznita says:

    salam,
    saya baru2 ni ada beli susu enfalac berharga rm38..dh br ni ada tenampak susu enfalac rm58..apa bezanya susu itu
    yer..adakah saya tesalah beli susu…nape murah pulak susu rm38

  59. NORAZNITA MOHAMAD says:

    salam,
    saya ada beli susu enfalac berharga rm38..tp saya ada jumpa susu enfalac rm58..apa bezanya susu itu yer..
    adakah susu rm38 tu utk susu pramtang?

  60. MUMY EMIR says:

    salam semua…saya baru melahirkan baby pada bulan okt..saya beri bf + susu formula…mula-mula saya bagi susu lactogen…tp susu tu tak sesuai dengan dia..lepas tu baru saya tukar pada susu enfalacA+…so far setakat nih ok la…tak de masalah ape-ape cuma dia selalu muntah2…adakah disebabkan jenis susu baby akan muntah?adakah susu tu tak sesuai juga dengan dia?

  61. zaa says:

    salam..
    em, baby sy dh 2bln lebih.. skrg ni dia sembelit.. kecian sgt2 tgk time dia meneran.. nk nangis nengok dia meneran sampai nangis2.. bg gak breast feeding.. tp dh jarang skrg cz susu dh kurang dh mgkin efek dr ubt prancang..
    mula2 dlu bg dia snow tp bl xberak jd risau plk, sy pn tukar anmum lak.. haa, bl minum anmum mmg la dia jd kuat menyusu tp yg mslhnye dia sembelit tiap kali berak.. lps tu sy tukar susu s26 gold.. tetap mcm tu gak sembelit.. sbulan dia sembelit.. kesian sgt2.. btl ke enfalac A+ ni ok? pe2 pn, nk try gak le susu ni… hrp2 baby dh xsembelit dh lps ni..

  62. shila says:

    baby sy pon gunakan Enfalac A+ sejak umo 3bulan tapi still campur ngan BF…sekarang susu badan dah takde so memang minum Enfalac A+ sajer..pd sy, Enfalac A+ mmg bagus, baby sy takde masalah sembelit, tak de kolik, anak sihat, aktif, dan nampak cerdik sebab sape2 yg pegang die akn cakap ‘cerdik budak nie..’ sebabnye die memang suka mengagah dan borak2 dengan org guna bahasa baby…alhamdulillah..sy memang setia dengan Enfalac saje setakat nie..

    utk yg gunakan Enfagrow tapi anak masih sembelit, cuba kurangkan amount susu 2kali ganda tapi oz or kandungan air tetap sama..contohnye kalau nak buat 4oz susu cuma masukkn 2scoop susu Enfagrow sajer sebab sudu die panjang kan…coz ini terjadi pd sis in law sy , ank nye sembelit minum Enfagrow then doc yg bgtau kena kurangkan amount susu, buar lebih cair coz susu die utk 2kali ganda pny amount susu. sekian..

  63. yana says:

    salam…anak saya berumur 2 tahun 3 bulan..first dia lahir minum s26,tapi xsesuai..keluar tahi mata x henti2…and then tukarkan dia kpada lactogen..so far ok..umur dia 1 tahun,saya tukarkan dia kpd dutch lady perisa madu..dia sembelit..kena bagi makan buah pisang atau betik baru dia ok..n then baru2 ni saya bagi dia dugro..perisa asli..teruk sangat sembelit dia..dia buang air besar sampai menangis2..sampai satu tahap,dia tertidur dalam keadaan dia tgh buang air disebabkan terlalu penat..saya xtahu nak bagi susu apa untuk saya..sekarang ni,kalau dia buang air besar,saya akan bantu dia keluarkan najis dia..dia seolah2 xlarat nak meneran dan najisnya seperti tersangkut..jadi,saya terpaksa tarik najis dia keluar..tolong bantu saya…

  64. Cikgu ira says:

    Salam semua,saya melahirkan bb saya xcukup bulan,sy gunakan enfalac pramatang selama 6 bulan,alhamdulillah dari berat 1.68 sekarang 9 bulan dh 9 kg,cergas,cepat n sngt aktif.sekarang dh tukar ke enfalac a+ selepas dia 6 bulan.memang mahal sikit,tapi anak kan.kena bekorban.

  65. mummyfatea says:

    bby bru lahir 28 ari..tp pramatang so sy bg bby bf + enfalac a+ pramatang, nmpak bby mkin aktif & berat badan pn dh naik walau bru sminggu isap..tp kecewa sgt sb enfalac a+ pramatang dh naik harga lagi..

  66. wany says:

    anak saya baru sebln lebih, now dah kasi dia susu isomil soya.. tengok ok jer tapi takutlah nak teruskan sbb minum soya yg berlebihan boleh menyebabkan mati pucuk pada lelaki.. macam ok jer enfalac pasni nak try jugaklah….

  67. ty says:

    MELILEA
    Susu Soya Organic
    WM: RM15.90 per pack (500 gm)
    EM: RM17.90 per pack (500 gm)
    More information: http://www.melilea.com

    Yang Berminat, Call saya 012-7960366

  68. ummifin says:

    Hari ini anak saya genap tiga bulan.So far dia sihat,ceria dan aktif.Saya mula beri susu enfalac A+ ni sejak mula bekerja semula selepas habis pantang.anak saya masih lagi bf cuma agak risau sbb susu rasa macam dah kurang.pagi tadi bawa anak untuk dapatkan suntikan 3 bulan.yang bestnya nurse kat klinik tu kata anak sya macam dah berumur 6 bulan dan nampak cerdik.anak saya dah mengiring dan nak meniarap.biasanya kalau nak dapatkan harga yang murah sikit beli dikedai ubat cina.kalau di pasaraya mmg harga lebih sikit.contohnya kat kedai biasa saya beli dapat rm58 tapi kalau kat pasaraya harga dr rm 60-63 sekotak (650gm)

  69. Mama uweis says:

    Baby saya minum susu frisolac since dia lahir (sblm susu keluar ) takde masalah sembelit or najis keras…tapi ingat nak tukar susu enfa sbb abg n kakak dia sblm ni mmg consume susu enfa dr baby sampai dah besar.

  70. saiful says:

    Anak saya nak masuk 1bulan lebih, sekarang susu bergilir-gilir, susu formula dan bf. Tapi semenjak dua ni, sering kembung perut dan sembelit…adakah kena tukar susu.. saya pakai susu dumex.. ada yang kata dumex tak sesuai…Kalau susu enfalac A+ ni bagus, mmg nak tukarlah….mahal pun takperlah daripada tengok dia menangis je..

  71. Alia1221 says:

    Semalam baru beli susu enfalac ni kat tesco tin kecik 400g rm41.90. baru nak try bagi my baby umurnya baru 2 bulan. sebelum ni bg dia isomil tapi dia sembelit pastu tukar isomil lf ok sikit la… but now nak try tukar enfalac as advice by my doctor..

  72. shima shukri puteri says:

    salam..saya just nak share..saya ibu kepada seorang anak berumur 2tahun dan memang menggunakan susu keluaran mead johnson..bermula dgn enfalac A+ DI ikuti dgn enfapro+ dan skg ni enfagrowA+..alhamdulillah dari awal pengunaan susu stage by stage..saya memang nampak development anak saya lain dari baby yg lain… cthnya skg da bole sebut beberapa words 2-3 suku kata,da boleh kenal muka dan hafal nama kawan2 sya dan abah dia selain dari family terdekat..kalu nampak kawan abah dia datang dia akan cakap “Pa,yunus..lancar nama tuh..dan yg terbaru bila masuk ke rumah dia akan bagi salam..assalammualaikum..wpun words tak lurus tp bunyi nya smekum hahaha sampaikan nenek dan tok wan dia kata ”umor baby tp perangai cam orang tua”…susu ni mahal sikit tp memang worth it.

  73. sabreena says:

    salam,
    baby saya umur 1 tahun… dia kurang minum susu… kalu bancuh sebtol pun susah nak habiskan.. mcmna nak buat?

  74. ain says:

    salam.sy lahirkan anak sulung pd 8 bln lepas.disebabkan sy kena bertugas semasa umur baby 2 bln jd sy berikan susu snow.babay xde mslh.buang air ok,minum ok,xde meragam.cuma bila kena gigitan lambat sembuh.bila baby umur 6 bln sy tukar step 2 susu snow.baby tetap ok cuma sy mcm rasa xsedap ati bila tgk baby selsema dah hampir 2bln xsembuh2 w/pun dah mkn ubat n guna cara tradisional.tolong bg pendapat

  75. liena says:

    susu enfalac A+ mmg bagus.. saya start bg kat my baby usia dia 2 bln, sbb dah masuk keje. dlm pantang mmg full bf.. so far my baby dah 5 bln skrg..alhamdulillah xde masalah.. berak mmg hari2 n x sembelit.. tumbesaran dia pun ok. umur 3 bln dah bolh meniarap.. 4 bln dah angkat punggung seolah merangkak.. now 5 bln.. dah blh pegang botol susu sendiri ( tp dlm pengawsan la).. mmg harga agak mahal tp cukup berbaloi.. saya x pernah lg tukar kpd brand lain..

  76. maira says:

    salam…baru2 ni sy ke thailand…ms jln2 tu terjumpa la susu2 formula..termasuklah susu enfa..anak sy sejak lahir lg mmg guna susu enfalac A+ smpi skrg ni..sy belek2 harga mmg murah la dr harga kt m’sia ni..kaler kotak n cop halal pn sama, cumanya tulisan dlm bahasa siam..ada sapa2 yg bleh bg pendapat, adakah susu enfa kluaran mead johnson thailand sama dgn m’sia?

  77. nik says:

    saya mpunyai bb pramatang..sekrg ni umr dia dah 6 bln,sya bg susu s 26.tapi sejak akhir2 ni ank sya kerap berak..kdg2 tu 7 kali sehari…risau..hajat nak tukar susu,tp tak tahu susu apa yg sesuai…

  78. ummifinn says:

    dari pengalaman adik,first bb dia dah mula beri enfalac.katanya perkembangan bb ok dan tak alergik.tapi bb ke3 dia beri susu ni separuh jalan aje.katanya susu ni dah bertambah2 mahal….so skrag bb dia continue anmun. ikut kemampuan katanya.so far bb kuat minum dan sihat juga.bertambah tembam dan montel!

  79. ibumaryamdanyla says:

    bb kta minum isomil pkmbgn n ptmbuhn best DHA pun ada,tp alergik teruk kt kaki n tgn ckt.jmp 2-3 dktr sugest tukar susu tp jgn kerap shg umur sthun sbb antibodi bb x kuat lg.dlu guna s26 lg teruk alergik 1 bdn tkot nengok kulit bb kta.ni rs mcm nk cuba enfalac A+ mintk2 okla…

  80. ibumaryamdanyla says:

    takut le nk tukar2 susu ni…tkut makin trok je

  81. ibumaryamdanyla says:

    ok ker enfalac A+ ni?

  82. salam.minggu depan dah mula bekerja.saya baru melahirkan anak ke 3 dua bulan lepas.bb breastfeed tapi dah mula campur susu formula.saya beri bb susu anmum itu pun diberi percuma semasa ke klinik.tapi lepas ni nak cuba beri enfalac pulak.

  83. ricky says:

    anak saya sekarang 2 bulan. baru baru guna s26 gold, tak ada masalah. lepas 1 bulan, dia mula buang najis hijau, lepas 3 hari, mula cirit-birit. saya dah tukar annum, novalac, similac LF, similac soya, mamil gold. tapi pun cirit-birit. Enfralac mana satu yang sesuai untuk anak saya?

  84. mamalove says:

    salam..sy mmpunyai ank-5bln..BF + susu formula..tp dia ade mslh sembelit..mcm2 susu dh try..mula2 bg anmum,babilac,frisolac gold,dumex.isomil..pon sma gk..ade mmber sugget novalac ac tk atasi sembelit..tp ttp sma..jmpa doc kta xde mslh..at last jmpa pakar n dia suggestkn frisolac comfort..so far alhamdulillah..bby ok..dh xsmbelit lg..skrg ni nk try enfalac a+ coz ssh nk dptkn susu 2..harap ok la..

  85. AGNES HAN says:

    Salam..sy menpunyai anak br berusia 20 hari….adakah enfalac a+ menberikan pembesaran yg baik serta menberikan bayi saya lebih aktif dan cerdik…?

  86. noraganu says:

    umo bb br sebulan lebih. sejak lahir sy BF anak sya sampai sekarang.memandangkan sy bekerja sy tgh mencari2 susu formula yang paling sesuai untuk anak saya..kwn saya ada mencadangkan susu snow tapi saya tak tau kebaikannya pada anak saya.dari komen2 yang saya baca di atas enfalac nampaknya baik..saya pun serba salah nak bg susu formula pd anak saya sebab saya lebih percayakan ss ibu dari susu tin..tapi nak buat macam mana bila dah bekerja.nak perah pun ambil masa lama dan memenatkan.

  87. SITI NOR LITA says:

    Salam…sy mempunyai anak berusia 6 bulan…sy kasi anak sy minum susu Nan 1 sejak lahir sehinggalah 6 bulan..Tetapi sejak akhir2 nie anak sy tu kerap sgt berak…kdg2 sampai lebih dari 4 kali sehari…Adakah kerana anak sy dah makan makanan spt bubur nasi..atau susu x sesuai?

  88. aida says:

    salam…
    nk tny susu enfalac a+ sesuai x untuk bby umur 2thun?
    ank sy dh lama sembelit…skrh bg sustegen

  89. anis asmida says:

    slm sume..
    bby sy umo sbln lbh..skang tgh cari susu formula utk bby..skang fully brestfeed tp tgk dia cm xpuas je..kcian gak kat dia..tp dr komen rmai kt enfalac ok..tp ade sape tau x hrga dia?mcm mn ngn susu s26 n nan?sape2 pnh cube x?

  90. Celine Law says:

    My baby Now is 5 months . Can u give me a few sample to my baby try ? he drink Similac until 4 month after that doktor suggest to drink Novalac ac . But novalac can drink for a few month only. So i want change milk to my baby after 6 months.
    Can u let me know about your milk- enfa grow, enfa mama . enfa lac ?

    Thanks.

    Rgs/ Law

  91. Ina,Sepang says:

    Anak saya skrg 4bulan minum susu Enfalac A+ (Kotak Kuning).Saya lihat perkembangan dia sangat ok.Cerdik,lincah,pandai gurau,badan naik,buang air besar semuanya ok…wlwpn niat hati nak tukar susu disebabkan enfalac mahal,tp saya matikan sahaja..sbb susu ni mmg bagus.xpelah,mahal saya berkorban..bgi yang terbaik..

  92. mama najwa says:

    salam..

    baby sy masok 7bulan.. 2mgu lpas ni baby sy berak2. doctor suggest bg ssu soya. baby sy minum mamex gold, dn disebabkan mamex pn de ssu soya.. sy bg mamex soya.. bau nye xsedap btol, mule2 baby xnk minum.. p lame2 minum. p sy de terbaca artikel, ssu soya xbgs tok tumbesaran fizikal bayi so sy de plan nk tukar ssu enfalac langkah 1 tok baby sy.. tp bile fkrkan enfalac ni bgus utk perkembangan otak,nak gak try bg pd bby…

  93. Linda says:

    I nak tanya enfalac A+ if beli from Thailand sama enfalac+ malaysia tak???becos harga more cheap ar but dunno same or not

  94. amy says:

    susu apa yg sesuai utk eczema?

  95. DIAN says:

    Salam, saya ada stok susu Enfalac A+ 850g (tin) X 3 TIN (Expired 2011)..
    Saya ingin menjualnya sebab baby kena tukar ke susu Enfalac A+ HA ..lately dia keluar ruam kt pipi so doc suggest try tukar susu sementara..Baby sy dah minum Enfalac A+ sejak dari lahir + breasfeed,now dah 3 bulan dia x pernah colic dan sembelit langsung….poo poo dia pulak macam baby yg fully breastfeed..sebab dia ada ruam ni da sebulan tak hilang tu yg kena tukar special formula.

    Saya nak jual setin RM79.00….Siapa berminat boleh lah menghubungi saya segera 019-2933268

  96. yantie says:

    Anak sy pun dr yg first hgga no3 mmg minum susu Enfalac A+ mmg puas hati lah tgk ank2 pun cpt belajar n cergas,sape2 yg bakal melahirkn sy suggest susu Enfalac ni wlu pn harganya mahal tp berbaloi so far ank2 minum susu ni x pnh lak ada mslah sembelit ke apa ke jd yg tercr2 susu terbaik bole le cb susu Enfalac A+..

  97. mama lica says:

    hai mama2 sume…
    saya de kemusykilan…
    bb saya sudah berumur 9bln…
    skrg bb saya bf+isomil (dr lahir lg)
    tp bb sy kurang suke susu isomil..maybe rasenye yg xbape sedap..
    klu saya beli 1 tin kecik yg harge rm28 tu pn xabis sebulan…
    buat masa bb saya xde ape2 alergic bl minum susu isomil tu..
    cume die kurang suke…so,saya igt nk tkr susu enfala A+…
    ada apa2 cadangan@pandangan x?

  98. Tia says:

    salam untuk admin dan rakan-rakan,
    saya mempunyai masalah memberikan anak saya susu formula, dia berusia 5 bulan dan dia lansung tidak mahu susu botol, adakah apa-apa tips atau susu formula bagaimanakah agar anak saya dapat menerima susu selain daripada breastfeeding?

    terima kasih.

  99. tynie says:

    anak sy aru nk msuk 11 bln..sy nk try la susu nie,bler anak sy masuk 1 thun..so mcm ane sy nk dptkan sampel utk percubaan…thank

  100. azrin samsuddin says:

    Dulu my beby afiqlahir tak cukup bulan , dapat brestfeed sampai umo 3 bulan jer sbb mama slalu outstn . cian afiq, sejak lahir campur BF plus enfalac a+, pastu try dumex infant, tak sesuai plak, naik merah2,.,,rupe nyer alergik susu lembu,, now afiq minum isomil. so far tak da lagi sembelit ataw sakit prut. … ingat nak tukar susu lain sebab dah bg afiq isomil ni 5 tin beso, nampak dia macam boring . susu pe yg best ek…soya / vegetable base?????

  101. ciknora says:

    anak sy baru 3 bulan dah xmau susu… dr lahir breasfd campur ngan lactogen.. xder masalh.. tapi bile susu bdn dah kurang.. bg lactogen je.. sekarang dia cirit birit.. sy bagi susu melilea.. dia ok dan suka.. tp masa pemeriksaan kshatn BMI anak sy menurun di paras membimbangkan.. berat dia xnaik.. nurse suggest tukar susu.. bg susu dutch lady dia muntahkan balik.. bg anmum paksa2 minum jgk.. xtau nak bagi susu ape yg sesuai..

  102. lulumanis says:

    ader tak y pakai susu snow? nak tau kebaikkan susu snow. sye br tukar susu snow pd bb sye dlm 2 hari. atas nasihat doc krn nafas ank berbunyi.

  103. mamyaleesya says:

    salam..

    saya ingat nk bagi anak saya minum susu enfalac a+..tp takut plak klau sembelit.skrg anak sy minum susu dumex.so far,xada masalh..tp bile fkrkan enfalac ni bgus utk perkembangan otak,nak gak try bg pd bby…

  104. suhaila says:

    saya br deliver 1 bulan …saya bg susu cmpur….breastfeeding n susu formula….at 1st sy bg susu enfalac…..dia berak x sembelit…tp asyik berak jer…sy x pasti sama ader dia cirit birit atau tidak,,,,,sy tukar kpd susu nan1,,,mule2 ok,,,,skrg da sembelit…..sy pg jmp doc pakar,,,,doc bg ubat untuk lembutkan najis…n suggest kan susu novalac it khas utk sembelit…sy pon beli…tp bby still sembelit…..sy tukar lg kpd susu lactogen ….nsht dr nurse di clinic kerajaan pulak…tp nampknyer msh sembelit…..sy dah x tau nak bg susu aper lg…kesian tgk bby menjerit2 ..sdh pon ader……ader sesiape boleh bntu sy….many thanks…..

  105. mama ammar says:

    anak saya baru sahaja nak masuk sebulan. saya kecewa x dpt breastfeed kat ammar sebab susu x keluar sampai ammar kene kuning 1 hari pas keluar wad. sejak tu sy bg ammar susu formula. ammar minum susu formula bermula malam dia kuar wad, mata dia dah kuning. pukul 6 am sy suh suami g cr susu. last suami cuma dpt beli lactogen kt 7eleven. sejak tu ammar xmau susu bdn lau pun susu bdn sy penuh. sy pam dapt 2,3 btl tp ammr xmau gak. sua kat breast dia melalak2. huhuhu… sedih, kecewa. susu terpaksa buang kat pokok2 umah mak mentua. skang ammar dh nk masuk sebulan, berak sembelit sampai menangis2, kaki mronta2, dahi berpeluh2. kesian tgk smpai hati sy berdoa lau skt ni blh diberi pd mama, mama rela. sy pakai susu nan skang. tp ammr mmg susah nak berak. sy bc artikel kt tenet n rmi yg suggest enfalac a+. br cuba. tp kurangkan dos utk atasi sembelit. hrga mmg mahal, lau ok, mmg nak teruskan demi kesihatn ammar. skang cuba gak bg breastfeed kt ammr, nampak dah nak blk, tp susu dah kurg. kecewa utk kali kedua….. ada suggestion utk tmbh susu bdn. sy sdg pntng mmg mkn syr sll.

  106. pon says:

    anak saya dah nak masuk 7 bulan.. minum isomil dari umur 2 minggu sampai sekarang.. mula2 bagi s26.. tp x sesuai.. setakat ni xde ape2 masalah ngn susu ni.. susu ni kaya dgn calsium.. baik utk tulang,gigi dan kulit.. dan juga otak.. umur anak 3 bulan dah bole masukkan puting dalam mulut sendiri.. masuk 4 bulan kaki dah boleh straight.. berak ok.. perut x kembong.. bile nak masuk 7 bulan ni nampak macam dia suka mengkaji benda baru.. contoh.. ari tu aku duk siap depan cermin nak g keja.. baby ada atas katil tepi tpt saya bersiap.. baby tgk dalam cermin nampak saya.. tgk luar cermin pun nampak saya.. dahi dia berkerut.. lepas tu dia jerit kegeraman sambil tgk dalam dan luar cermin.. bagus susu ni utk baby.. isomil buatan german.. 900g – rm55 to rm60.. (ikut kedai)

  107. siti says:

    salam… baby saya baru sebulan lebih.. sy bagi susu enfalac ni since dia lahir campur ngn breastfeed… mula2 najis dia keras campur darah ckit. lame2 najis dia dah ok, x keras.. mgkin dia baru nak sesuaikan diri ngn susu, tu yg keras ckit.. bg sy enfalac A+ ni memnag bagus.. baby sy baru sebulan lebih, tp dah pandai senyum kalau sy bercakap dgn dia.. kalau ada org panggil nama dia, dia dah pandai cari… harga memg mahal, tp Alhamdulillah, sy rasa berbaloi…

  108. Ernalisa says:

    Anak saya ada ekzema..dah try isomil..soya based..tp still ade gatal2 lagi skit..so patut ke tukar pd enfalac A+ HA,? harga agak mahal lar..tp demi kebaikan anak kan….ade pendapat tak..

  109. aisyah says:

    Salam..
    Bby sy lahir pramatang.. Minum susu enfalac A+ khas pramatang.. Allamdulillah ok… skrg bby sy br 2 bln.. perkembangan dia pun ok

  110. aryn says:

    emm,akak sy melahirkn bayi pramatang,so sape ada pndpat nk bg susu ape yg ssuai selain dr susu ibu??

  111. Anmum, anak saya, dah tak mau pula minum, dia suka Nespray pula, sebab rasa sikit manis dan sedap, anmum dan enfalac agak tawar.

  112. mummy nia says:

    anak sy dr lahir – 4 bln mnum susu anmum…tiada mslh pnghdmn n jrg mntah…ttpi sy plu mgurangkn suktn utk mgelakkn smbelit.ttpi,br2 ini..smsa ke klink utk pmewrksaan…dr mnasihati,spy sy mmberinya su2 y skatan y btl..tnpa ade mslah smbelit…krn skatan y dkurangkan mybbkan anak tdak mndapat zat y dttpkan utk 1 scoop 1 oz…

  113. liza says:

    ciannye tgk mak2 bby yg anknye mengalami sembelit…ank sy minum enfalac A+…memg ok sgt2…tiap2 pg bby berak..memg xde mslh lgsg…bby pun aktif…bby br 4 bln…setakt ni x penh sakit lg…alhmdllh….tp tulh kna sediakn wit 3rts lbh tiap2 bln untk 4 tin…satu tin 850 grm rm78.50…rasanye susu enfalac A+ ni plg mahal dipsrn…nk wat cne…tuk kebaikn ank…trpksalh bekorbn…

  114. lisa says:

    salam,
    anak saya berusia setahun 8 bulan dan mengalami sembelit. bole dikatakan kerap la dia sembelit sampai takleh tido mlm. sekarang dia minum susu enfagrow A+. sebellum ni sy bagi dia sasu anmum pun ade gak sembelitnye. saya nak tanya pendapat susu formula apa yg bagus utk masalh sembelit ni…sy kesian tgk muka anak meneran tiap kali nak buang air besar. utk pengetahuan, anak juga ada mkn sayur dan buah2an…

  115. Noorfaezah Salim says:

    anak saya umur 6 bln… sblm nie minum susu enfalac a+ x de prob pas 2 tkr enfapro a+ …. masa first2 tkr enfapro dia ok aje…tp lama2 kulit jd alergi dan badan panas…. tp doc kata maybe susu x sesuai…
    ada sesiape bley bg idea…??

  116. mamania says:

    betul ke enfalac ok ni.. anak sy guna dumex je.. mmg ari2 berak keras.. cian lak kat die..

  117. ibu syahmi says:

    mama haziq pkai susu isomil pun sembelit juga ke?bby saya br 2bulan lebih..so far dia breastfeed n campur ngn isomil kalo p bby sitter..
    bby saya sembelit la guna isomil tu…kesian tgok dia meneran sampai nangis2…saya pun ikut nangis tgok dia…
    nak cari susu lain tp xtau sesuai ke tidak…enfalac ok yer?

  118. mama haziq says:

    xde ape kot.. doc kate crt brit tu biase.. skrg dh jmpe enfalac kotak hjau tu, tp jual kt kdai biase.. nk tggu 6 bln pas tu tkar susu utk 6 bln keats plak.. tp yg tbaik susu badan la..

  119. liza says:

    lorrrrrrr…patutlah sush sgt nk cr enfalac kotak ijau tu…rupenya dh bt kotak baru…hage pun dh lain…adui melampaulah cmni….nk tukar susu cian kt ank sbb dh serasi sgt2 ngan enfalac A + ni…tp nape bby mama haziq kna cirit birt plk eh..kandungn dh x same ke…seram plk nk guna…hr tu cr dlm kotak dh xde trpksa bli dlm tin….last 1 tin kt umh ni..psni kna bli kotak kuninglah gamaknya…takut plk nk guna ble dgr komen mama haziq tu…huhu..

  120. mama haziq says:

    sy mmg gne kn enfalac A+ kotak hijau ni utk baby sy.. skrg br 4bln..mmg ok.. sjak dh tkar enfalac A+ kotak kuning ni anak sy kne cirit brit truk.. smpy melecet truk ni dh 3 hari.. tye kt farmasi pn kotak hjau tu dh xde jual lg..pelik la.. tp harga enfalac kotak kuning tu rm63..sblm ni kotak hijau tu br rm59.. bleh bg cdgan nk tukar susu ape x.? try isomil ari 2, tp smbelit plak.. smntara ni gne isomil tp buat cair ckit..

  121. papa aniq says:

    mmg agak tekejut dgn harga baru enfalac A+ 650gm saje dah rm63.belek punye belek kotak baru dgn lama takdapun bahan tambahan cume design kotak n warna je beza..jauh beza dgn harga lm.pusing2 kedai dptla harga rm58.bby skang dah mask 5 bulan..6 kotak sebulan

  122. devi says:

    saya nak kongsi sikit… saya mula2 bagi anak saya Annum… lepas seminggu sembelit.. pastu tukar enfalac a+… dia ngam.. hari hari berak.. selera minum pun bagus… puas tengok dia minum.. bb baru sebulan lebih dah pandai senyum dan tengok orang bercakap… walaupun mahal harganya, saya rasa apa salahnya bagi the best for the baby… kandungan DHA pun tinggi compare dengan susu lain…. makanan permulaaan untuk bayi ini sangat penting… apa sekalipun breast milk is the best, tapi bagi ibu-ibu yang malang tak keluar susu macam saya ini,, susu formula lah pilihan kedua…

  123. june says:

    bg sy,enfalac A+ mmg the best.sy beri ikut peringkat.dua org ank saya mmg actif..walaupun harganya agak mahal,tp mmg bebaloi dgn pkembangan mereka..anak yg ke 3 ni pun sy cdg nk bg enfa jgk.

  124. Tasha J says:

    sy m’pyi bayi pramatang dan sejak berumur seminggu hingga 6 bulan sy bg minum enfalac pramatang. Bilakah masa sesuai saya tukar susu ni kpd enfalac A+

  125. azie says:

    oh ye ke susu ni ok… saya bakal melahirkan anak ke 2 x lama lagi… boleh la saya try susu enfalac A ni untuk baby saya.. sebelum ni anak pertama saya menyusu badan dan saya tiada pengalaman mengenai susu formula yg sesuai untuk bayi..

  126. fizamir says:

    baby saya masa lahir sampai habis pantang full susu ibu. lepas tu nak campur..mula2 pakai dumex.dia muntah..tukar anmum, muntah satu botol takut tengok.. pastu pakai similac. walaupun kurang muntah, ada sikit2, tp malas nak tukar sebab berak dia okay.. similac ni susu sayur+susu lembu. anak tak sembelit, tp bau muntah baby akan busuk sikit. nak pakai enfa, rasa cm mahal sangatlah..

  127. Vincy Tor says:

    The ingredients included “Minyak Ikan”?

  128. mama syerah says:

    salam…enfalac mmg ok…….sherah pn x ckp bln..lahir je bg enfalac pramatang + bf….ps 2 enfalac A+…pas 6 bln bg lak Enfapro A+…pekmbgnnya mmg ok..la ni 9 bln…tp ckp lasak…..

  129. papa aniq says:

    enfalac A+ mmg bgs.setakat ni bb takde mslah minum susu.pekembgan bb pun bgus coz bb lhr tak cukup bulan tp lebih aktif dan menunjukkan respon yang lbh bebanding dgn bb kwn yg lhr cukup bulan..

  130. ilaa_bachok says:

    ye ke enfalac ok..baby saya sekarang 2bln 10hari,buang air besar 3 or 4 hari sekali..mula2 bagi susu dumek,semelit..setiap kali nak buang air besar confirm nangis..pastu saya tukar pada ducth lady,lagi teruk semelit.ducth lady saya guna 1 plastik kecik je y harga rm10.pastu saya tukar ke anmum,lagi bertambah semelit n baby kurang suka berbanding susu dumex..sempat gak habis 4 kotak susu anmum tp tiada perubahan so 2 hari lepas saya bagi susu dumex balik..so saya xleh tengok lagi cam ne coz baby lum buang air besar lg..ramail y mengatakan enfalac ok so rasa nk try ah demi kesihatan baby saya..t lau ada perubahan insyaalllah saya akan kongsi di laman ini..lau ada y nk kongsi apa2 pasal bayi leh email kan saya..wann_laa@yahoo.com.my

  131. azlina says:

    enfalec ok sgt ngn bb sy,xder sembelit,lawas jer alhamdulillahh..

  132. Ann Ann says:

    anak saya berusia 1thn 1bln.. dulu saya bg enfalac A+ ok, bila tukar ke Enfagrow A+ tp baby saya sembelit.. sembelit dia tak la teruk sangat, cuma 1st time nak membuang je dia menangis skit.. bila kali ke 2 membuang dia dah tak menangis. adakah patut saya tukar susu yg lain…?

    • admin says:

      Anak saya pun ada masalah sedemikian. Peringkat permulaan penukaran susu, memang ada masalah. Cuba dulu. Tetapi ambil betik yg blend, pisang sebagai bantuan. Kalau makan nasi campur dengan sawi, sayur carot dan blend.

      Anak saya sy buat cam tu, sekarang 11 bulan 24 hari dah ok. Susu minum juga. Dulu dia memang menanggis bila nak buang air besar.

  133. suria kajang says:

    saya ada anak 3 org,dr 3 hingga 6thn.saya nak tahu sesuai tak klu mereka minum dutch lady aje.klu blh saya nak susu yg lebih baik.ada sape2 yg blh bg cadangan.

  134. Liana says:

    Enfalac A+ memag bagus,tapi selepas saya tukarkan eleesya kepada Enfapro A+ dia mengalami cirit birit hampir 2 minggu,skrg dia 6 bulan…ada sebarang pendapat ke…Dah refer dgn Dr, tp Dr kata dia ok je.

    • admin says:

      Rasa nya 6 bulan tak boleh makan lagi enfaproA, anak saya beri enfalac hingga 1 tahun. Bulan 6 nanti baru ambil yang 1 tahun. 2 Hb hari jadi anak saya 2 Jun 2010. Genap 1 tahun. http://blogaliya.blogspot.com

      Untuk pengetahuan semua saya beri juga anmum gold ketika 10 bulan dulu.

  135. fiza says:

    Saya memang pengguna susu Enfalac, Enfagrow dan Enfakid dr anak pertama (10 yrs) sehingga anak kedua saya (10 mth this mth)… bagi saya susu ini bagus kerana anak2 saya sangat cepat belajar (cerdik) dan tiada masalah sembelit

  136. fiza says:

    Saya memang pengguna susu Enfalac, Enfagrow dan Enfakid dr anak pertama (10 yrs) sehingga anak kedua saya (10 buln this mth)… bagi saya susu ini bagus kerana anak2 saya sangat cepat belajar (cerdik)

  137. lee says:

    enfalac A+ HA 900gm
    RM65.00/ tin

    Yang Berminat, Call saya 012-6166452
    stok limit saje!

  138. admin says:

    saya tak jual susu ini.

  139. siti says:

    salam…as a muslim sy sedikit confius dgn tanda halal yg dikeluarkan di thailand…adakah boleh diterima krn kita ingin bina tisu2 dan perkembanagn anak2 dr sumber yg benar2 halal dan tdk syubhat

  140. norsaizilah bt kamaruddin says:

    salam, macam saya nak dapat kan sample percubaan utk bayi saya yang bakal lahir..

  141. azmi says:

    sy ada anak 3 org n smua mnum susu lain2 jenama….utk pengetahuan smua, harga susu kat speedmart 99 murah,,,beza smpai rm10 dgn mane2 spermarket…

  142. elyani says:

    saya baru bersalin anak sulong,sblm bersalin seorang doktor nasihat supaya berhenti minum soya kuathir anak bila lahir kene gigit nyamuk lambat hilang tanda.kulit mg cantik dan cerah.Melilea susu yg mana sy mcm tk pernah dengar.

  143. wana says:

    sya nk share ttg ssu enfalac nih…sya memg gune stat dr ank sulug n kdua….nmpk beza knk2 yg lain…die agk cerdik n aktif brbnding rkn seusia…cz kndungn DHA yg tinggi…and sya bg ikut stage umor diorg….so produc mead jonsun memg the bes laaa…..

  144. MAZILA says:

    N CUBA SUSU BIO LAC TP DIA X ADE DHA…SB NI SUSU TERJAMIN HALAL SB ORG ISLAM YG BUAT..SY TERBACA ARTIKAL SB APA SUSU BIOLAC NI X MGANDUNGI DHA…SB DHA HANYA TERDAPAT DLM SUSU IBU JE YG SEMULAJADI….

  145. MAZILA says:

    MY BB N MSK 5 BLN DULU ISAP SS S26 N SEMBELIT..TUKAR ENFALAC A+ NPAK OK..BARU 1 MGGU BG GROWELL NI BANCUH DLM SUSU…BB SUKA SGT INGT N BG SUSU BIOLAC NI LA..

  146. ainie says:

    sy m’punyai anak perempuan b’usia setahun 7 bln sekrg. Dia masih breastfeed, tp bukan exclusive. Selepas 6 bln, sy bgi dia susu enfalac A+, tdk sesuai krn dia lactose intolerant, sy tukar kpd soya base. Sy bgi dia Melilea, smpi sekrg, breastfeed & melilea. Klu memilea out of stock, sy bgi dia isomail sebgi alternative. So far so good, even doctor pun mmg suggest soya base instead of cow base.

    Melilea – RM15.00 per pack

  147. mira susu says:

    men jual susu bayi dengan harga yang berpatutan…
    sila hubungi mira 019–6801501

  148. mummy_hzq says:

    salam…
    Anak saya minum susu ISOMIL dr lahir sampai umur 10 bln. Mmg bagus. Anak saya takde mslh sembelit. Cuma kalau dia kena gigit nyamuk, kesan tu lambat sikit hilang. Doktor kata sbb minum susu berasaskan soya. Dah 2 minggu saya tukar susu dia kpd ANMUM. Nampak dia blh terima, tak sembelit. Saya tukar sbb ada terbaca ‘kalau baby takde mslh, lg bagus kalau bg susu berasaskan protein lembu’… betul tak apa yg saya buat ni?

  149. Amy Suzyana says:

    Salam…

    sy ada mslh utk memilih susu yg sesuai utk anak sy..anak sy br berusia 10 bln..dn skrg menggunakn susu Anmum..tp sy was2 dgn anmum krn ramai yg berpendapat Anmum tidak sesuai..mungkin btl,sb anak sy pernah mengalami cirit birit…hampir 3 hari.jd susu apa yg terbaik utk anak sy.

  150. jojie says:

    salam smua…

    anak sy masuk umur 6month sembelit teruk smpai bdarah kalau buang air besar.sblum ni guna susu s26gold memang ok umur 6month keatas tukar promil gold start sembelit da…3 kali tukar susu tak ngam kali ke4 baru ngam enfapro A+ n makan sayur & buah….

  151. anneydaa says:

    karam,
    kalu vegeterian better guna susu ISOMIL. Isomil susu formula soy base. harga rm54-56 setin 900g

  152. su says:

    anak saya dari bayi sampai umur 2 thn sembelit..dah banyak susu saya tukar..betul ker enfalac ok?

    • admin says:

      Saya cuba pada anak saya sejak umur 2 bulan. Beraknya ok. Kalau sampai 2 tahun elok jumpa doktor. Enfalac untuk 1 tahun ke bawah.

  153. karam says:

    Just for my knowledge is Infalac is suitable for vegeterians?? DHA is extracted from Vege instead of seafood..anyone pls advice

  154. izzah says:

    sy pun berminat boleh hubungi sy 019-2410903

  155. lee says:

    hi wan84,
    m interesting for your enfalac A+ for my bb
    please contact me, 012-6166452 (Lee)
    Thank you very much!

  156. wan84 says:

    saya ada susu enfalac a+ utk dijual. cuma ada 1 karton aja.
    rm 248/4.8 kg. blh pakai 2 bulan. tarikh luput 2011

    blh email sy jika minat. neogeo84@yahoo.my

  157. Saya memang menggunakan susu enfalac At sejak dari anak pertama sehingga anak ketiga. Memang agak mahal tetapi berbaloi.. Tidak sembelit dan kurang kolik.

  158. lela says:

    harge susu ENFALAC A+ kt area jb sekitar rm 53-56 (kotak)

  159. lela says:

    saye baru saja mlahirkan anak sulong.memang susah nak pilih susu utk anak bedasarkan ape yang ade di pasaran.takut jgak tidak sesuai dgn anak.bli mhal2 tp tak sesuai.tapi alhamdulillah saye dibekalkan susu sample semasa keluar dari wad.dan setakat sebulan lebih anak saye minum susu ENFALAC A+ die tak pernah lg mengalami sembelit dan tak mengalami sakit kuning.pertumbuhan die pun tak de msalah…

  160. admin says:

    Terjemahan soalan anda:

    Saya ingin bertanya di mana Anda dapat mendapatkan susu bubuk sampel itu? Bayi saya akan lahir di bulan Oktober 2009, saya takut setelah membeli dan tidak. . . .谢谢. . .
    Alamat saya adalah NO :55-0-7, Lorong 1 / 125, Desa Petaling, 57100 Kuala lumpur.

    Jawapan:

    anda boleh di pasaraya utama di negara ini, Carefour, tesco dan Giant, lain tempat saya tak tahu.

  161. Hee kim yen says:

    请问那里可以得到你们的sample 奶粉呢?我宝宝将在10月份2009 出生,我怕买了之后又不是和它。。。。谢谢。。。
    我的地址是NO:55-0-7,Lorong 1/125,Desa petaling,57100 Kuala lumpur.

  162. Hee kim yen says:

    请问那里可以得到你们的sample 奶粉呢?我宝宝将在10月份2009 出生,我怕买了之后又不是和它。。。。谢谢。。。