Manggis dan Khasiatnya

manggis malaysiaManggis  atau nama saintifiknya (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai “ratu segala buah” sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai “raja segala buah”.

Gambar ini ialah buah Manggis Thailand yang saya beli di pasar malam Simpang Empat Perlis. Bulan Jun ini banyak buah manggis Siam masuk,

Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.

pokok manggisManggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada 45F.

Orang Barat telah mengkaji buah ini dan mengkomesialkan dan mereka menghasilkan jutaan ringgit. Waktu kita makan sahaja dan kulitnya kita buang, tetapi khasiat buah ini terletak banyak pada kulitnya. Walaupun rasa kelat dan pahit, tetapi ia mengandungi banyak khasiat.

Khasiat dan kegunaan

Buah manggis kaya dengan Xanthones  yang merupakan sejenis antikoksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.

Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis (gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.

Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.

Kandungan Kulit Manggis

Kulit manggis mempunya tanin, resin, dan crystallizable mangostine (C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190° C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether, tidak larut dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan perak.

Buah manggis mengandungi asid malic menjadikan isinya berasid. Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N. Reitler di makmal Wittstein (Vierteljahresschr. f. prakt. Pharm., Vol. VII, p. 170), dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether.

Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies Garcinia purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari tristearin dan oleic glycerides dan asid myristic (Jahresb. der Pharm., 1896, p. 71).

Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garispusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.

Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar ditanggalkan.

Cara Makan

Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.

” Saya bila makan, gigit sedikit bahagian dalam kulitnya, rasa memang kelat, tetapi puas, lepas tu baru makan isi yang manis, dalam sekelip mata rasa pahit hilang” itu pengalaman makan kulit manggis segar.

Kulit manggis dihiris & jemur hingga kering untuk dijadikan serbuk. Masuk dalam capsule.Ambil setiap hari. Di Amerika mereka membuat Jus dan menjualnya serata dunia termasuk Malaysia, dan heboh dalam blog dan ramai yang berniaga dalam internet menjual jus buah manggis.

Khasiat Kulit Manggis

1. Memberi tenaga)

2. Prevents inflammation

3. Mencegah sakit urat saraf

4. Mencegah Ulcer

5. Mencegah kemurungan

6. Mencegah kegelisahan/panik/cemas)

7. Mencegah kanser

8. Tingkat system pertahanan badan

9.  Awet Muda

10. Membuang toksid dalam badan

11. Membunuh kuman

12. Mencegah kulat

13. Mencantikan kulit

14. Membuang kolesterol dalam badan

15. Untuk kesihatan  jantung

16. Mengurang tekanan darah tinggi

17. Kurangkan gula dalam darah

18. Kuruskan badan

19. Cegah batu karang

20. Mengimbangi seluruh badan.

Caranya Menggunakan kulit manggis

1. Ambil buah manggis

2. Kupas

3. Isi dia enak di makan

4. Kalau sebelum ni kulit kita buang je tapi la ni jangan, ambil kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering

5. Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.

6. Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat tetapi enak.

Nota : Jarang kita jumpa ulat dalam buah manggis, walaupun ada buruk tetapi tiada ulat, itu rahsia buah ini.

Semoga info ini memberi manafaat pada anda semua.

Sumbangan : Fauzi Ahmad

http://cpintrass.com

About admin

Nama saya Fauzi Ahmad, Pemilik blog ini dan laman web cpintrass.com. Blog ini dibina 2008 dan memaparkan perbagai isu. Anda boleh kongsi pendapat dan komen anda. nota ------- IKLAN YANG DI KELUAR ADALAH SECARA AUTO OLEH PIHAK GOOGLE SAYA TIADA KAWALAN TERHADAP ISU DAN GAMBAR TERSEBUT FAUZI AHMAD Admin Terima kasih kepada pelawat blog ini dan pelanggan produk saya.
This entry was posted in Informasi, panduan kesihatan and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Manggis dan Khasiatnya

  1. dinda imoettz says:

    ohh ,

    giihu yahh manfaat manggis dan buah_y ..

  2. Pricilla says:

    Sebelum ini, saya buang buah manggis,saya tak suka makan. selepas dari info anda, sekarang saya menyukai buah manggis.terima kasih saudara.

  3. bet365.com says:

    Yes, good post and fair comments from your followers, I have saved this web site on a couple of social book-marking websites simply because it’s an excellent read, cheers.

  4. Betul info yang tuan berikan. Banyak testimoni berkaitan khasiatnya. Jemput layari Website saya http://www.shamelinsmart.com/
    Terimakasih.

  5. Ronif says:

    alhamdulillah….terima kasih atas info ini…sememangnya banyak khasiat manggis ini…itu sebab orang dulu-dulu tak banyak penyakit yang pelik2…sekarang kita jg boleh dapati dgn senang jus buah ni…siapa berminat boleh contact saya…produk berkhasiat dan sudah terbukti…banyak testimoni dalam internet pasal produk ni…ok no contact saya 0134096879…bisnes boleh tambah pendapatan bulanan kita. hanya part time duk depan internet dalam 1-2jam sehari sahaja.

  6. t.k tentang khasiat buah manggis ini.info ini bergun untuk keterangan bagi produk yg. ada menggunakan buah manggis @ kulitnya didal campuranya, saperti Kopi Mahkota Dewa.tg. saya minum setiap hari

  7. Yusuf says:

    Shamelin Bina, anak syarikat milik penuh Koperasi Shamelin telah bekerjasama dgn FRIM (Forest Research Institute of Malaysia) bagi mengeluarkan Jus Manggis Shamelin (isi + biji + kulit), rasanya manis masam macam ribena.
    Banyak testimoni khasiat & keberkesanan jus manggis membantu merawat dan menyembuhkan penyakit yang kronik. Sebotol bersaiz 250ml dan harga jualan 1 kotak yang mengandungi 3 botol adalah RM150. Pembelian 2 kotak melayakkan ada mendapat harga RM290, jaminan insuran produk RM1juta dan harga diskaun bagi pembelian seterusnya.
    Penghantaran COD di sekitar KL dan kurier bagi luar KL. Hubungi saya 019-3858385.

  8. hafes says:

    salam saudara, bagus info yg saudara kemukakan..skrg dah ada jus manggis…dan saya sedang mengusahakan jualan jus manggis…disamping menyembuhkan ubat kita leh wat bisnes..kalo berminat saudara leh call saya…0193329652 hafes.KL.tq

  9. siti says:

    info g menarik.
    Izin kan saya menggunakan info ini. tq

  10. akbar says:

    terimakasih infonya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>