10 Soalan Temuduga Yang Sering Ditanya (Bhg 2)

Soalan Temuduga Yang Sering Ditanya

Bagaimana menjawap soalan temuduga dengan baik ?

Ini adalah bahagian kedua, artiikel 10 soalan temuduga yang selalu di tanya, Bahagian 1, sila klik sini.

Bahagian 2

6. Mengapa anda memohon  jawatan ini?

Jika anda di syarikat baru hanya untuk gaji besar,  tidak memberikan mereka faedah.  Atau untuk perkara itu, tidak memberi gambaran bahawa anda berada di sini kerana anda perlu pada kehidupan selesa. Mana-mana syarikat yang mahu seseorang yang komited kepada organisasi dan akhirnya membangunkan rasa kekeluargaan. Ia tidak membantu jika anda di sini untuk gaji bulanan. Jangan member jawapan kerana Gaji Besar.

Malah, cara terbaik untuk menjawab soalan ini adalah untuk memberi masa  dan peluang untuk memeriksa, menyemak  apa yang kurang mengenai kerja dan syarikat anda. Ia mungkin anda akan menemui sesuatu, seperti budaya kerja, persekitaran kerja, yang bermaksud kerja anda, dan sebagainya. Jika anda tidak menjumpai apa-apa, maka anda benar-benar serius harus mempertimbangkan jika ini adalah pekerjaan yang tepat untuk anda.

Sebaik sahaja anda tahu mengapa anda mahu kerja ini, kemudian anda boleh menjawab mereka dalam cara yang akan berkaitan bagaimana anda sesuai dengan kedudukan. Sebagai contoh, jika anda suka kerja-kerja khidmat pelanggan yang terlibat kerana anda boleh berkomunikasi dengan orang dan personaliti suka bergaul . Yakinkan mereka bahawa anda akan menyesuaikan diri dengan baik di sini, dan anda akan menjadi aset kepada syarikat.

7. Apa yang anda ingin lakukan 5 tahun dari sekarang?

Sekali lagi, soalan ini diminta untuk mengetahui sama ada anda komited dengan pekerjaan ini. Hakikat bahawa terdapat orang yang melompat dari satu kerja  ke kerja lain, dan bahawa kerana mereka tidak benar-benar mempunyai perancangan yang kukuh untuk bekerja.

Satu lagi sebab untuk menanya soalan ini adalah untuk melihat sama ada anda adalah seseorang yang menetapkan matlamat dalam kehidupan. Orang yang menetapkan matlamat jangka panjang adalah lebih dipercayai daripada orang-orang yang tidak ada matlamat. Maksudnya, mengetahui apa yang anda mahu dalam hidup ini, banyak perkara mengenai personaliti anda, mungkin sebagai orang yang boleh membawa dan kekal bermotivasi. Mungkin anda boleh jawap, ingin menambah baik bidang itu supaya di hormati dan di kenali ramai. Kena buat sikit draf jawapan yang sesuai dan munasabah.

Dengan jawapan yang positif akan meletakan diri anda, dalam golongan yang bersedia memberi khidmat terbaik pada syarikat. Ini akan member gambaran anda buat  homework sebelum dating sini, serta komited dengan kerja.

8. Mengapa saya perlu memilih anda?

Ini adalah soalan yang perlu anda, menghubungkan kemahiran, pengalaman, pendidikan dan personaliti anda kepada pekerjaan itu sendiri. Ini adalah anda perlu benar-benar biasa dengan bidang kerja serta budaya syarikat. Ingat walaupun, ia terbaik untuk menyokong pendapat mereka dengan contoh-contoh sebenar, bagaimana anda menjadi seorang kakitangan syarikat yang baik.

 

Apa yang, akan membedakan anda dari orang yang lain? Tenaga dan semangat yang mungkin. Orang akan  tertarik kepada seseorang yang berkarisma, yang boleh menyumbang jumlah yang besar tenaga. Seperti yang anda jelaskan keserasian anda dengan kerja dan syarikat, pastikan anda dapat menggambarkan diri anda sebagai  orang yang bermotivasi, yakin dan bertenaga, sentiasa bersedia untuk melakukan untuk menaikan dan membantu syarikat itu.

Kena buat draf jawapan di rumah dan fikirkan apa sumbangan pada syarikat itu?.

9. Berapa gaji yang anda mahu?

Rundingan gaji adalah satu perkara yang sukar dan teliti. Sebaik-baiknya bercakap, anda harus elak daripada pergi ke topik ini sehingga peringkat akhir pengambilan apabila anda ditawarkan kerja.

Cuba cakap dengan berhemah tentang perkara ini, kadang  kala mereka nak uji kita, samada kita ini mata duitan, atau kerja kerana gaji. Perkara yang penting ialah kerja saya, servis saya disini, dan tuan mungkin sudah ada jumlah gaji yang sesuai dengan saya.

10. Adakah anda mempunyai sebarang soalan untuk bertanya kepada saya?

Ini biasanya soalan terakhir yang ditimbulkan kepada anda, jadi peluang anda untuk menamatkan sesi temuduga yang baik dan cemerlang. Serahkan kedudukan anda pada mereka.  Walau bagaimanapun, anda perlu berkata sesuatu yang selain daripada menjawab bahawa anda mempunyai apa-apa untuk meminta. Jangan lakukan perkara yang memperlihat anda tidak berminat dengan pekerjaan itu.

Jangan menanya soalan bodoh yang boleh menjerat anda. Kaji dan fikir dahulu sebelum bertanya.

Salah satu jawapan terbaik untuk soalan ini adalah untuk mengetahui tentang peluang anda untuk mendapat kerja ini. Mengucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana bagi peluang dan meluahkan keghairahan anda untuk jawatan tersebut, “saya akan bekerjasama dengan pihak tuan selepas ini, jika ada panggilan untuk saya, Terima kasih.”  balas secara objektif dan bukannya mengambil apa-apa kritikan peribadi.

Sudah tentu, anda bebas untuk meminta mana-mana soalan di dalam fikiran anda. Ia adalah, selepas semua, anda yang sedang mencari pekerjaan yang sesuai untuk diri anda sendiri. Mengumpul banyak maklumat tentang kedudukan dan mempunyai gambaran bagaimana rasanya bekerja di sana dalam sehari, Jika mereka menawarkan kerja dan ia adalah apa yang anda sedang cari, untuk itu!

Selamat berjaya dalam temuduga anda. Amin

Bahagian 1 klik sini

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*