Dua perkara Rahsia Yahudi untuk bangsanya berjaya

muda1

Dua perkara yang kita  tidak fikir untuk kelangsungan bangsa sendiri atau kaum keluarga sendiri dalam meneruskan hidup generasi akan datang.

Dua benda penting yang kebanyakkan orang yahudi buat untuk menjamin masa depan keluarga serta kaumnya ialah :

1- Bisnes (boleh di warisi)

Bina satu perniagaan yang boleh diwarisi kaum keluarga sendiri.  Ini yang jarang di buat.  Memang ada tapi tak banyak.  Ini konsep yang perlu kita tiru

2- Insuran untuk waris

Yahudi kata, insuran sangat penting, kami tak akan tinggalkan waris dalam keadaan susah tanpa tali bergantung, paling rendah plan insuran yang diambil berjumlah 1 juta dolar. Sebab itu hampir tiada kaum kami yang miskin.

Sangat teruja, hebat perancangan mereka, sedangkan kita kaum muslim yang ramai jumlahnya tak dapat menguasai ekonomi dunia!

Di luar sana juga masih ramai yang berkira-kira untuk membeli insuran perlindungan keluarga, kalau kereta kita sanggup insuran kan beribu ringgit, takkan untuk perlindungan keluarga tak sanggup belanja rm150 sebulan?

Saya bukan agen insuran mahupun takaful, tetapi saya tidak suka bila ada orang mempertikaikan kenapa perlu beli insuran dan menganggap insuran suatu pembaziran.

Bagi saya apa yang kaum Yahudi buat adalah yang terbaik, perancangannya sangat tersusun. Mereka hidup bermuafakat bangunkan bisnes. Kita jauh sekali untuk bermuafakat, jual goreng pisang pun sampai sihir menyihir.

Pening aku lihat melayu?!!

  • Walaupun mereka bangsa yahudi, Tapi tak salahkan untuk kita ambil yang positif?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*