Teknik Membaca Berkesan Dan Cemerlang

teknik membaca berkesan cemerlang
1) Preview – Baca artikel begini, mula-mula baca 2 perenggan pertama dalam artikel tu, kemudian baca 2 perenggan akhir, dengan ini anda akan mendapat gambaran menyeluruh tentang apa yang penulis itu ingin sampaikan. Dan untuk perenggan-perenggan lain dalam artikel itu, anda baca ayat pertama. Ini kerana, overall idea penulis biasanya berada di bahagian itulah. Jimat masa bukan?
2) Skimming – go through every line very fast. Baca setiap baris dengan cepat. Cepat di sini maksudnya 3-4 patah perkataan sekali pandang. Ini kerana, pandangan mata anda mampu malihat beberapa patah perkataan sekaligus.
3) Scanning – Lihat pada soalan dan spesific information daripada text. Lihat pada maklumat yang specific. Contohnya, jika anda membaca artikel berkaitan harga minya, anda ingin tahu tentang punca kenaikan harga minya, jadi fokus mata anda kepada perkataan seperti “antara faktor/punca/sebab/dipengaruhi oleh/kesan daripada/ dsb”.
4) Jangan membaca dengan mulut – tak payah keluar suara. Memenatkan je, sebab anda baca tak buka mulut anda faham juga.
5) Jangan guna jari untuk menunjuk perkataan yang anda baca – ini juga antara faktor yang melambatkan pembacaan.
Inilah cara membaca secara professional untuk mendapatkan maklumat dengan cepat dan berkesan.
p/s – Jika anda masih tidak faham apa yang anda baca, dapatkan bantuan daripada orang lain yang arif, biasanya mereka boleh terangkan dengan bahasa yang mudah untuk anda fahami. Tapi bukan senanga nak dapat.
Membaca Dengan Berkesan:  Panduan Umum
Fokuskan Kepada Isu Yang Anda Baca
Semasa membaca, tumpukan sepenuh perhatian dan fikiran anda kepada TOPIK yang anda sedang baca.
Fahami Dahulu Baru Hafal
Tumpukan perhatian kepada MEMAHAMI dan mendapat idea-idea atau fakta-fakta utama bacaan anda. Jangan hiraukan tahap kelajuan membaca anda. Yang penting ialah anda faham apa yang anda sedang baca. Anda akan lebih mudah mengingati fakta-fakta atau isi-isi utama / bahan-bahan yang anda baca jika anda memahami apa yang anda baca. Menghafal tanpa memahami apa yang anda baca boleh menyebabkan anda cepat bosan belajar. Jika anda faham apa yang anda baca, minat anda akan meningkat untuk membaca seterusnya. Di samping itu, anda pula akan lebih mudah membuat nota daripada bacaan anda.
Perkataan yang Anda Tidak Mengerti
Sekiranya terdapat perkataan-perkataan yang anda tidak tahu ertinya semasa anda membaca, anda tidak harus serta-merta membuka kamus jika perkataan itu tidak begitu penting. Memberhentikan bacaan untuk mendapat pengertiannya akan mengganggu proses pembacaan anda. Anda hendaklah tandakan dengan pensil perkataan yang anda tidak fahami itu. Apabila selesai bacaan, barulah anda cari pengertiannya.
Perbendaharaan Kata
Setiap perkataan baru yang terdapat dalam bahan bacaan, hendaklah anda kumpulkan ke dalam sebuah buku khas. Di samping perkataan itu, catatkan pengertiannya serta ayat yang sesuai bagi perkataan tersebut. Cuba gunakan perkataan-perkataan itu dalam karangan dan percakapan anda sehari-hari. Dengan cara ini anda akan dapat memperluaskan pengetahuan anda tentang perkataan-perkataan, baik dari segi pengertian mahupun kegunaannya. Dengan adanya perbendaharaan kata yang luas, bukan saja bacaan anda menjadi lancar, bahkan anda akan lebih mudah memahami semua yang terkandung dalam buku itu.
Gambar Rajah
Anda hendaklah memberi perhatian kepada gambar-gambar atau rajah-rajah di dalam buku. Biasanya, gambar atau rajah mengandungi maksud yang menerangkan sesuatu dengan lebih jelas. Ini membolehkan anda memahami huraian buku tersebut dengan lebih mudah. Ingat peribahasa Cina ini: “A picture is worth a thousand words”.
KUALITI-KUALITI PEMBACA YANG BAIK
Pembaca yang baik adalah yang:
Memahami hakikat keharusan atau kepentingan membaca.
Memastikan semua bacaan yang dibacanya, difahami dengan sepenuhnya.
Boleh mengulas kembali buku yang dibaca dengan terperinci dan mampu merealisasikan apa yang difahami ke dalam kehidupan sehariannya.
atau boleh guna teknik PQRST
Preview, Question, Read, self recitation, test
Lihat artikel sebelum ini tentang teknik PQRST

teknik membaca, belajar berkesan

teknik membaca, belajar berkesan

1) Preview– Baca artikel begini, mula-mula baca 2 perenggan pertama dalam artikel tu, kemudian baca 2 perenggan akhir, dengan ini anda akan mendapat gambaran menyeluruh tentang apa yang penulis itu ingin sampaikan. Dan untuk perenggan-perenggan lain dalam artikel itu, anda baca ayat pertama. Ini kerana, overall idea penulis biasanya berada di bahagian itulah. Jimat masa bukan?

2) Skimming – go through every line very fast. Baca setiap baris dengan cepat. Cepat di sini maksudnya 3-4 patah perkataan sekali pandang. Ini kerana, pandangan mata anda mampu malihat beberapa patah perkataan sekaligus.

3) Scanning – Lihat pada soalan dan spesific information daripada text. Lihat pada maklumat yang specific. Contohnya, jika anda membaca artikel berkaitan harga minya, anda ingin tahu tentang punca kenaikan harga minya, jadi fokus mata anda kepada perkataan seperti “antara faktor/punca/sebab/dipengaruhi oleh/kesan daripada/ dsb”.

4) Jangan membaca dengan mulut – tak payah keluar suara. Memenatkan je, sebab anda baca tak buka mulut anda faham juga.

5) Jangan guna jari untuk menunjuk perkataan yang anda baca – ini juga antara faktor yang melambatkan pembacaan.

Inilah cara membaca secara professional untuk mendapatkan maklumat dengan cepat dan berkesan.

p/s – Jika anda masih tidak faham apa yang anda baca, dapatkan bantuan daripada orang lain yang arif, biasanya mereka boleh terangkan dengan bahasa yang mudah untuk anda fahami. Tapi bukan senanga nak dapat.

Membaca Dengan Berkesan:  Panduan Umum

Fokuskan Kepada Isu Yang Anda Baca

Semasa membaca, tumpukan sepenuh perhatian dan fikiran anda kepada TOPIK yang anda sedang baca.

Fahami Dahulu Baru Hafal

Tumpukan perhatian kepada MEMAHAMI dan mendapat idea-idea atau fakta-fakta utama bacaan anda. Jangan hiraukan tahap kelajuan membaca anda. Yang penting ialah anda faham apa yang anda sedang baca. Anda akan lebih mudah mengingati fakta-fakta atau isi-isi utama / bahan-bahan yang anda baca jika anda memahami apa yang anda baca. Menghafal tanpa memahami apa yang anda baca boleh menyebabkan anda cepat bosan belajar. Jika anda faham apa yang anda baca, minat anda akan meningkat untuk membaca seterusnya. Di samping itu, anda pula akan lebih mudah membuat nota daripada bacaan anda.

Perkataan yang Anda Tidak Mengerti

Sekiranya terdapat perkataan-perkataan yang anda tidak tahu ertinya semasa anda membaca, anda tidak harus serta-merta membuka kamus jika perkataan itu tidak begitu penting. Memberhentikan bacaan untuk mendapat pengertiannya akan mengganggu proses pembacaan anda. Anda hendaklah tandakan dengan pensil perkataan yang anda tidak fahami itu. Apabila selesai bacaan, barulah anda cari pengertiannya.

Perbendaharaan Kata

Setiap perkataan baru yang terdapat dalam bahan bacaan, hendaklah anda kumpulkan ke dalam sebuah buku khas. Di samping perkataan itu, catatkan pengertiannya serta ayat yang sesuai bagi perkataan tersebut. Cuba gunakan perkataan-perkataan itu dalam karangan dan percakapan anda sehari-hari. Dengan cara ini anda akan dapat memperluaskan pengetahuan anda tentang perkataan-perkataan, baik dari segi pengertian mahupun kegunaannya. Dengan adanya perbendaharaan kata yang luas, bukan saja bacaan anda menjadi lancar, bahkan anda akan lebih mudah memahami semua yang terkandung dalam buku itu.

Gambar Rajah

Anda hendaklah memberi perhatian kepada gambar-gambar atau rajah-rajah di dalam buku. Biasanya, gambar atau rajah mengandungi maksud yang menerangkan sesuatu dengan lebih jelas. Ini membolehkan anda memahami huraian buku tersebut dengan lebih mudah. Ingat peribahasa Cina ini: “A picture is worth a thousand words”.

KUALITI-KUALITI PEMBACAAN YANG BAIK

Pembaca yang baik adalah yang:

Memahami hakikat keharusan atau kepentingan membaca.

Memastikan semua bacaan yang dibacanya, difahami dengan sepenuhnya.

Boleh mengulas kembali buku yang dibaca dengan terperinci dan mampu merealisasikan apa yang difahami ke dalam kehidupan sehariannya.

atau boleh guna teknik PQRST

Preview, Question, Read, self recitation, test

Lihat artikel sebelum ini tentang teknik PQRST

lokasi 2

About admin

Nama saya Fauzi Ahmad, Pemilik blog ini dan laman web cpintrass.com. Blog ini dibina 2008 dan memaparkan perbagai isu. Anda boleh kongsi pendapat dan komen anda. nota ------- IKLAN YANG DI KELUAR ADALAH SECARA AUTO OLEH PIHAK GOOGLE SAYA TIADA KAWALAN TERHADAP ISU DAN GAMBAR TERSEBUT FAUZI AHMAD Admin Terima kasih kepada pelawat blog ini dan pelanggan produk saya.
[shareaholic app="share_buttons" id="11152297"]
This entry was posted in Pelajar, pendidikan, teknik belajar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Teknik Membaca Berkesan Dan Cemerlang

  1. nadia97 says:

    bile bace ni bersemangat la sikit nak belajar..kira boleh la yang gagal tu jadi lulus. jadi lepas percubaan baru-baru ni saya cuba memohon nak masuk sbp ,bila saya cakap dengan ayah saya , ayah saya tak percayakan saya. semangat nak belajar mula hilang. dia kata sbp ni hanya untuk budak pandai bukan macam saya yang setakat lulus..tlg la

  2. Pingback: Tips membaca dengan berkesan - Tentang Kita Semua

  3. nuwa says:

    tips yg berguna…
    time2 nak exam ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>